Moj blog je premesten!

Bicete odmah prebaceni na novi blog. Ukoliko se to ne desi, molim kliknite na
link
i osvezite svoje favorite.

Tuesday, April 21, 2009

Krug oko ostrva Tasos...1.deo

Ovaj post je zamisljen kao kratko uputstvo koje ce vam koristiti na letovanju, bez nepotrebnih opisa i fotografija...Svakom mestu, koje vam budem preporucila da posetite, posveticu poseban post. Ovde dakle samo prakticno i sazeto uputstvo za eventualno stampanje.


Recimo da ste u Potosu i da zelite da krenete u obilazak ostrva...Evo kako bi otrpilike trebalo to da izgleda i koje su bitne stanice tokom obilaska.


Nalazite se u centru Potosa, na glavnoj raskrsnici. Tu su, uzgred budi receno, i autobuska i taxi stanica...


Ako gledate u pravu Limenarije, desno vas vodi put do Teologosa, tradicionalnog sela, koje je udaljeno 10km od Potosa.


Krecete prema Limenariji. Na 200 m od centra Potosa, na izlazu iz Potosa, videcete tablu sa natpisom Aleksandra beach-Thassos Spa Resort. Tu je i rampa za ulaz u komplex. Ovde treba svratiti uvece kako bi ste odgledali neki od programa ili tokom dana zbog tenisa, decjih igracaka i sl.


Sto metara posle Aleksandre beach odvaja se precica za ulaz u Pefkari. Licno uvek nju koristim. Na samom odvajanju od magistrale postoji mali pregib tako da treba biti pazljiv sa niskim kolima. Ovo skretanje za Pefkari nije obelezeno. Ako ne krenete precicom, vec vozite jos stotinak metara prema Limenariji nailazite na ogromnu tablu sa leve strane sa natpisom "Pefkari beach" i skretanje...


Vozite dalje prema Limenariji i na nesto vise od jednog kilometra udaljenosti od Pefkarija, sa desne strane, postoji tabla sa natpisom "diskoteka Bolero". Ovo je najcuvenije mesto za provod na jugu ostrvo. Sama diskoteka se ne vidi sa magistrale.


Od diskoteke do odvajanja za Metaliju ima 500m. Mala tabla sa rucno napisanim "Metalija" nalazi se na levoj strani magistrale. Do plaze vas vodi relativno los zemljani put. Negde u prvih stotinak metara tog puta, sa leve strane, videcete horoskopske znake od mermera.
O

d odvajanja za Metaliju do centra Limenarije ima oko 500m. Prilazite Limenariji, na samom ulazu u mesto je crkva, sa leve strane. Dolazite do glavne i jedine raskrsnice u Limenariji. Ako produzite pravo nastavljate krug oko ostrva i idete prema Iris Goldu, ako skrenete desno idete prema naselju Kalivija i dolazite do skretanja levo koje vas vodi prema Marijesu i samim tim manastiru Panagija i jezeru i desno prema Kastru, ali vi na glavnoj raskrsnici u Limenariji skrecete levo:), ulicom koja se spusta nanize prema moru i vodi prema centru Limenarije, i odmah na njenom pocetku tj. nekih 50 m od raskrsnice, ugledacete na desnoj strani super-market Maliatos. Parkirate auto ispred marketa, ulazite unutra i trazite Nikanu:)


Dakle, u Limenariji ste. Prvo sto cete ugledati, skroz levo na brdu, jeste Palataki. Odlazite kolima do njega, a onda se prosetate okolo, izmedju ostalog do mesta sa kojeg se pruza prelep pogled na stari rudnik i Metaliju. Tu se u blizini nalazi i mala crkvica.


Sada nastavljate krug oko ostrva. Izlazite iz Limenarije i vozite dalje magistralom. Posle 1,5km nailazite na fabriku zlata Iris Gold. Ona se nalazi na desnoj strani na uzvisenju. Ispred fabrike postoji veliki parking tako da mozete kolima uz uspon.


Nekih 500m od fabrike, magistralom, nailazite na plazu Tripiti. Tu se odvaja, nalevo, zemljani put koji izlazi na suprotni deo plaze u odnosu na hotel Blue Palace. Ako magistralom produzite i vozite jos 200m naicicete na asfaltiran put koji vodi do najlepseg dela plaze, tunelcica na plazi i hotela Blue Palace.


Ah, umorilo me ovo...Toliko za 1.deo. Sledeci post bice nastavak ovom...a u medjuvremenu cu pokusati da vam napisem nesto i o Uskrsu na Tasosu...


Za kraj evo vam ponovo ove korisne stvarcice. Kliknite na nju za punu velicinu.

7 comments:

Anonymous said...

Nikana blog ti je odlican. Ako mozes napisi nesto o prilazima Ypsarionu. Da li se može do vrha kolima od jezera, na Google Earth-u vidim da postoji makadamski put. Pozdrav, vidimo se u junu, donosim PLAZMU.

Nikana said...

Hvala ti! Hvala i za ideju za novu temu i za plazmu naravno, mada mi postaje neprijatno sto sam je pomenula...:)

Unknown said...

bas sam hteo da pitam da li znas nesto o tom vrhu :)
p.s. bice plazme do naredne sezone :)

Unknown said...

Jesi li ti pisala blog o Limnosu?
planiramo i tamo otici na nekoliko dana posle Tasosa, privatna poseta je u pitanju...

Anni said...

Nikana, i mene interesuje Ypsarion, bar kuda da se popnemo, odakle da krenemo ako znas? Hvala ti, i kutija plazme je najmanje sto mozemo da ucinimo za tebe, posle ovako dobrih i detaljnih opisa :)

Nikana said...

OK, obecavam ovih dana...pozzz

Anonymous said...

Da li se na Tasosu moze kupiti gumeni camac, na naduvavanje, za 3-4 osobe, i ako da, gde?