Moj blog je premesten!

Bicete odmah prebaceni na novi blog. Ukoliko se to ne desi, molim kliknite na
link
i osvezite svoje favorite.

Tuesday, May 5, 2009

Pre nego sto su moje drugarice po prvi put dosle na Tasos, zamisljale su ostrvo kao mesto ludog provoda. Jednom sam im u razgovoru skrenula paznju na to da zivim u malom mestu i da ne ocekuju veliki grad. Jedna od njih mi je odgovorila da i sama zna da su gradovi mali, na sta sam ja rekla da to i nisu gradovi vec prakticno sela. Ona je tada rekla, da to sigruno "ipak nisu sela sa ovcama i kozama". Ja sam se slatko nasmejala i rekla da su to upravo sela sa ovcama i kozama...
Naravno nema ovaca i koza u samim mestima, ali cim krenete nekoliko kilometara izvan mesta, prema unutrasnjosti ostrva, pa cak i magistralom, videcete velika stada ovaca koza. Uvek mi je smesno kada vidim u stadu i nekog stranca, obicno Engleza koji posmatra ovce, narocito jagnjad i fotografise u nedogled... Ipak juce sam se pridruzila jednom Englezu i napravila nekoliko fotografija za vas.














































Tasos je jedno od verovatno retkih mesta na planeti gde se u mesarama kupuje meso koje nije puno hormona, vec domace sveze meso...Tako je na Tasosu, najcesce na trpezi jarece meso, zatim jagnjetina i zanemarljivo malo svinjsko meso. Kilogram sveze jagnjetine u mesari kosta oko 9evra, a pecene u restoranu od 20evra pa navise. Svinjsko meso u mesari kosta oko 7 evra, telece 8, a pilece 3,9.

Po dobroj jagnjetini cuveni su restorani u tradicionalnim selima, Teologosu, Panagiji i Kazavitiju. U nekom od narednih postova pisacu o restoranima pa cu vam napisati u kojim restoranima se sprema najbolja jagnjetina.

Kada nailazite u Potos iz pravca Limenarije, 20-ak metara pre glavne raskrsnice, videcete na desnoj strani veliku mesaru. Vlasnik je Grk, ciji roditelji imaju veliku farmu te je tako u toj mesari provereno domace meso. Vlasnik je inace ozenjen Srpkinjom, koja je cesto u radnji, pa je to jos jedan plus, jer se mozete sporazumeti lakse prilikom kupovine. Ova mesara je takodje jedina na Tasosu gde mozete kupiti rostilj meso, jer ga Grci obicno uopste nemaju, niti znaju koja je razlika izmedju rostilj mesa i obicnog mlevenog mesa.

Grcka je poznata po Feti, ali pre svega od ovcijeg mleka. Mozete kupiti i od kombinacije ovcjeg i kozjeg mleka, i ta je meni omiljena. Kilogram fete kosta od 7 do 9 evra. Ukoliko uzimate pakovanu onda je cena znatno veca, preko 10evra. Od pakovanih najbolja je Ipiros, kozja ili ovcja. Ukoliko uzimate na merenje, onda je najbolje probati Mojsi-moja omiljena, zatim Tasos truljari(ovcja feta sa Tasosa), ali i Fetu Neogal, Valma, Kalataki... Sve su jako slane!

2 comments:

Nesa said...

jedu li ovce masline ? ;)

Nikana said...

Nasmejao si me...ne jedu ovce ali zato brste koze...zbog toga se na stablima koja su pogodna za penjanje postavlja limena zastita kako i kozama bilo teze da se popnu...:)