Moj blog je premesten!

Bicete odmah prebaceni na novi blog. Ukoliko se to ne desi, molim kliknite na
link
i osvezite svoje favorite.

Friday, April 3, 2009

Jezero i slapovi u Marijesu, Thassos

Na Tasosu postoje mnogi izvori slatke vode. Najvise ih ima u selu Panagiji, ali gotovo da svako selo ima makar po jedan izvor. To nije toliko karakteristicno za ostrva u Grckoj, narocito ne ovako mala.

Izvor planinske vode u Panagiji, ispod platana jedno je od mesta koje krase Panagiju. Voda dolazi iz srca planine, pitka je i ledena.


Na plazi Afroditi ispod manastira sv. Arhangel Mihail niz stene se sliva slatka voda. Mozete se "istusirati" njome i odmah posle uci u more koje ce vam posle tusiranja ledenom vodom biti kao zagrejana voda u kadi. Ono sto je jos bitnije ova voda je u stvari afrodizijak. Tako daaa...ponesite flasicu:)...ili nekoliko istih:)

Nego...da se vratimo na Marijes i slapove, jer ako nastavim o ovoj vodi bicu u iskusenju da vam otkrijem jednu tajnu:), a ne bi trebalo...:)




















Dakle, na Tasosu uglavnom mozete videti borove)i nisko rastinje na mestima koje je zahvatio pozar.) Kada krenete prema selu Marijes kao pravo osvezenje osim nepreglednih plantaza maslina videcete listopadno drvece, vrbe i hrast...Meni ovakva priroda narocito prija, jer me podseca na prirodu u Srbiji...

Do sela Marijes mozete doci ako iz centra Limenarije krenete prema unutrasnjosti ostva tj. ako od centralne raskrsnice krenete prema Kastru. Druga mogucnost je da krenete iz skale Marijes i vozite nekih 12km do Marijesa, a zatim jos 3-4 do jezera. Put do Marijesa predstavlja pravo uzivanje...mozete napraviti nekoliko pauza tako sto cete svratiti u manastrir Panagija, zatim do crkve na ulazu u samo selo, prosetati selom...


Kada se priblizite jezeru ugledacete prvo prodavce meda pored puta. Na nekoliko policica u hladovini mozete probati i kupiti zaista dobar med i ukusne prozivode sa medom, poput cuvenih oraha u medu, tikvica, lubenice...Tu mozete kupiti i domace masline kao i maslinovo ulje.








































































Postoji ukupno 12 vodopada ispod i iznad jezera. Interesantniji i pristupacniji su vodopadi iznad jezera. Potrebno je malo planinarskog i avanturistickog duha da biste se popeli do njih, ali smatram da vredi. Sam potok je bistar sa puno ribica u njemu. Moja preporuka je da obujete patike i popnete se do treceg vodopada. Mislim da necete odoleti da makar ne zagazite u hladnu i osvezavajucu vodu...a mozete se i okupati...verujte mi osecaj je fenomenalan...



















PS. Ukoliko odlucite da obidjete ovo jezero racunajte s tim da je put od sela Marijes do jezera makadamski i da ce vam prva stvar koju cete morati da uradite, po povratku sa izleta, biti pranje auta.

6 comments:

Hašek said...

Ne moraš ni da nam otkrivaš tajnu, već naslućujemo priču... Brka te prevario i dao ti da se napiješ vode na Afroditinoj plaži. Sve dalje je bila rutinska stvar :)

Nikana said...

:))pa sad, ne mora da znaci da sam ja prevarena strana...rekoh ja, ima tu tajni...;))

tajci said...

Priroda na Tasosu je stvarno...cudo.Moracu i ovde da se pentram.Je li...mislis da je fer sad sto cemo da lupamo glavu oko te tajne...:)))?

Nikana said...

:))) Tajci tebi cu reci...to je zenska tajna...

tajci said...

Aaaa...moze,moze :)

Anonymous said...
This comment has been removed by the author.