Moj blog je premesten!

Bicete odmah prebaceni na novi blog. Ukoliko se to ne desi, molim kliknite na
link
i osvezite svoje favorite.

Thursday, April 16, 2009

Kako do najlepsih plaza-verzija za stampanje:)

Napisacu vam na koji nacin mozete najlakse pronaci sve bitnije plaze na Tasosu. Tako cete u jednom postu imati sve sto vam je neophodno da znate sto se tice plaza, kako biste ih bez lutanja pronasli.

Istocna obala pocev od Potosa.

San Antonio beach- plaza koja se nastavlja na gradsku plazu u Potosu. Do nje mozete stici plazom, a mozete i magistralom. Ukoliko idete magistralom skretanje je kod natpisa "See Breeze", koji se nalazi na desnoj strani.
Roso Gremos- nalazi se na 2km od Potosa. Obelezena je. Auto mozete parkirati u hladovini sasvim blizu plaze.

Notos-50m posle plaze Roso Gremos. Auto parkirate pored magistrale, a onda se do plaze spustate veoma strmom kratkom stazicom.

Psiliamos-na 6km od Potosa. Plaza se dobro vidi s magistrale i ima dovoljno mesta za parkiranje.

Aliki-20km od Potosa. Ima takodje dovoljno mesta za parkiranje. Kada sidjete kaldrmom sa magistrale i priblizite se tzv. mirnoj uvali, mozete skrenuti desno i doci do vetrovite uvale i arheoloskog nalazista.

Paradise beach-20km od Potosa. Do plaze se spustate zemljanim putem, koji je prosle godine prosiren i mimoilazenje sa automobilima iz suprotnog smera vise ne predstavlja problem. Pored plaze je veliki parking, ali u avgustu se moze desiti da na njemu nema mesta. Ukoliko ne zelite da svojim kolima silazite zemljanim putem mozete ih parkirati na parking pored magistrale.

Golden beach-40km od Potosa. Plaza Golden beach se spaja sa gradskom plazom u Potamiji. Mnogi se kupaju na gradskoj plazi u Potamiji i smatraju da je to Golden beach, a drugima se desava da ne pronadju Golden beach, jer smatraju da je to zasebna plaza u odnosu na plazu u Potamiju. Dakle plaze su spojene s tim sto je Golden beach skroz na levoj strani. Taj deo je i najlepsi deo plaze, koja je zajedno sa gradskom duga 3km.

Lokaciju plaza koje su sasvim blizu Limenasu odredicu u odnosu na Limenas.

Makrijamos-2km od Limenasa istocnom obalom. Izadjete iz Limenasa na magistralu (put koji vodi oko ostrva) i vozite levo prema mestima Panagija i Potamija. Posle jednog kilometara skrenete sa magistrale levo, a zatim posle 500 m desno prema Makrijamosu.

Mermerna plaza-6km od Limenasa. Od rampe za ulaz u Makrijamos vozite desno (i polako) zemljanim putem dugim 4km.

Tarzanas- "Od nove luke u Limenasu se krene glavnim putem u pravcu Skale Rachoni, Pachisa...Nakon desetak minuta pesacenja, na samom izlasku iz mesta, na blagom uzvisenju, nailazite na tablu na kojoj pise “Tarsanas beach”. Kroz cvetni luk, betoniranom stazicom pored bele vile sa lepim dvoristem, spuštate se ka plazi i kroz još jedan cvetni luk izlazite na istu"

Karnagio-"10ak minuta hoda od gradske plaze u Limenasu u pravcu kafica Karnagio na stenama."

Glifoneri-9km od Limenasa zapadnom obalom. Plaza se ne vidi s puta pa skrecete kod znaka za hotel Lolodis koji se nalazi sa desne strane magistrale, znaci skrecete desno i posle nekih 150m ponovo desno, vozite putem jos 500m i izlazite pravo na prelepu malu plazicu.

Pachis (Pahis)-10km od Limenasa, odmah posle skretanja za hotel Lolodis. Ukoliko idete iz pravca Limenarije i Potosa onda na nju nailazite odmah posle mesta Skala Rahoni. Kada naidjete na veliki natpis "Hotel Pachis Beach" skrenete levo i odmah ste na samoj plazi. Auto mozete parkirati pores same plaze u hladu maslina i borova.

Plaze u blizini Limenarije:

Tripiti-2km od Limenarije zapadnom obalom. Prodjete pored pumpe i Iris golda i na pocetku krivine skrenete sa magistrale levo. Plaza nije obelezena. Auto mozete parkirati pored plaze u hladovini.

Secerna plaza-6km od Limenarije na zapadu. Kada se priblizite skali Marijes ne idete desno magistralom vec nastavite pravo kako biste usli u samo mesto. Pre ulaska, kada se budete nasli pored prvih vila i kafica videcete skroz dole sa leve strane malu plazicu sa suncobranima od trske. Mozete doci kolima do nje.

Izmedju Limenarijske plaze i secerne plaze u Marijesu postoji puno lepih uvalica od kojih su neke nudisticke.


Plaze izmedju Limenarije i Potosa su Metalija i Pefkari.

Metalija-Metalija pripada Limenariji i do nje se moze doci tako sto se popnete do brda na kome se nalazi Palataki, koji je jasno vidljiv sa svih strana, a onda se strmom stazicom spustate pesaka do plaze. Do Palatakija mozete doci kolima. Ovo je naporniji i uzbudljiviji nacin (i po meni lepsi ali pod uslovom da ste u dobroj kondiciji).
Drugi nacin da stignete do plaze jeste da krenete kolima magistralom prema Potosu. Na nesto manje od 1km sa desne strane, videcete natpis (rucno napisan) "Metalia". Put je na pocetku asfaltiran, a zatim prelazi u zemljani. Treba voziti polako, jer je uzak i neravan i vodi vas do same plaze pored rudnika. Tu se nalazi i parking u hladovini.

Pefkari se nalazi na 3km od Limenarije. Dobro je oznacen tako da ga ne mozete promasiti.
Ako idete iz pravca Potosa prema Pefkariju, postoji jedno skretanje za Pefkari na 80m od hotela Aleksandra beach. To je precica i moze se njome i kolima. Prilikom samog spustanja sa magistrale postoji mali pregib pa treba pazljivo ukoliko vam je auto nizak.
Ako ne idete precicom mozete produziti magistalom i voziti jos 200-300m a onda nailazite na tablu sa desne strane sa natpisom Pefkari.

Na Tasosu postoji jos mnogo plaza od kojih su poznatije: Kekes, Nisteri, Livadi, Agios Joanis, Papalimani, Glifada, Astrida kao i bezbroj divljih uvalica bez imena...ali ako volite da zavirite u svaki kutak ostrva onda ce vam sigurno vece zadovoljstvo biti da ih otkrivate sami...

8 comments:

Unknown said...

gledam sada slike tasosa na google earth-u... ima mnogo lepih plazica koja nemaju ime... moracu da odstampam neke delove ostrva, trebace...:)

Nikana said...

Ma da, u tome je i velika draz ovog ostrva. Svaki put mozes da otrkrijes neku novu uvalicu...Ja nisam videla mnogo toga sto neki turisti jesu...Kada se budes vratio salji slike...

Unknown said...

i slike i rutu i koordinate...:) imacemo GPS...

Nikana said...

:)) bravo...

Nesa said...

samo se strpite do kraja jula, tj.dok se vratimo ;)

Nikana said...

ok, super onda, cekamo...do tada cu ubaciti neke novine, tako da cete i vi moci pisati svoje tekstove i utiske o mestima i plazama na tasosu...

Unknown said...

jos ce ovaj blog prerasti u sajt ;)

boobisha said...

Ja sam prosle godine bio u alexandri spa, a ove idem 13 juna u blu palace.
Videcemo kako su ga napravili pa cu vam iz prve ruke reci o cemu se tu radi.
Prosle godine sam bio na tripitiju i imam sliku moje cerke na plazi a u pozadini pobodeni stubovi hotela ...pa mi izgleda cerka kao mrkonjic na prezentaciji graditeljstva buducnosit...hahaha..salim se..super je tamo i zato idem ponovo.
Pradiso mi je omiljena plaza bila a ima neka mala uvalica ispod crkve na putu za paradiso, kapiram da je super samo neznam kako se zove ali provalicu.
Ako neko jos ide u periodu od 13 juna pa na dalje u blue palace nek se javne.
Ja sam Boban i pozdrav za sve thasosovce ovde

Inace sam bio u teologosu prosle godine u nekoj njihovoj lokalnoj kafanici gde je dozivljaj tradioconalnog grkog gostoprimstva pomesan sa izvanrednim kulinarskim majstorlukom olicenom u jagnjetini bio vise nego fantastican.