Moj blog je premesten!

Bicete odmah prebaceni na novi blog. Ukoliko se to ne desi, molim kliknite na
link
i osvezite svoje favorite.

Monday, April 27, 2009

Krstarenje (Boat trip-Thassos)


Svaka agencija u ponudi svojih izleta, izmedju ostalih, ima i krstarenje.



Opisacu krstarenje sa polaskom iz Potosa odnosno Limenarije.



Krstarenje je izlet koji je vise zabavnog karaktera, a manje edukativnog. Dakle, tokom krstarenja necete naucti nesto posebno o ostrvu, kao sto biste naucili ako odete na izlet obilaska ostrva autobusom sa vodicem.

Tokom krstarenja cete se pre svega zabaviti, videti Giolu, manastir sa pucine, Aliki, neku divlju plazicu, pecati, rucati, skakati sa broda, druziti se, slusati muziku, suncati se i jednom recju uzivati. Ukoliko imate srece mozete videti i delfine.

Polazak je u 9:30 iz Potosa, i10 minuta ranije iz Limenarije.





















Kapetan motornim camcem dolazi do doka kako bi pokupio turiste. Brodic je mali i prima maksimum 70 putnika.




















Doruckuje se odmah po ukrcavanju na brod.


Ponuda dorucka je skromna, caj i kafa, marmelada od jagode i puter. U zavisnosti od agencije na meniju za dorucak moze se naci i nutella, kao i sunka i kackavalj.


Ukoliko je lepo vreme, bez vetra i talasa, krece se prema Alikiju. Na brodu je odlicna atmosfera pracena lepom muzikom.Prva "stanica" jeste plaza ispod manastira sv. Arhangela Mihaela. Plaza se zove Afroditi.




















Vreme provedeno na brodu do prvog zaustavljanja, svako moze koristiti po svom izboru. Tako neki izaberu hladovinu, neki se suncaju, neko spava, neko se pridruzi kapetanu u kabini i uci da upravlja brodom.


Brod zapravo ne odlazi do same plaze niti vozi putnike camcem do nje, vec staje na nekih 30-ak metara udaljenosti od plaze, te ljudi skacu sa broda kako bi se kupali ili se naravno spustaju stepenicama.


Na mestu gde se brod zaustavi dubina je oko 2m. Neplivaci dobijaju prsluke.
Plaza ispod manastira ima zelenu, kristalno cistu vodu i retko ko moze odoleti i ne okupati se u njoj. Pre dolaska do plaze i prvog zustavljanja prolazi se pored prirodnog bazena u steni, o kome sam pisala, Giola. Brod uspori na tom mestu kako bi putnici snimili fotografije. Ukoliko ima onih koji insistiraju da se kupaju u Gioli, narocito ako su u vecini, onda prva stanica moze biti i kod Giole.




Kupanje na plazi Afroditi traje pola sata. Onaj ko dopliva do plaze moze natociti planinsku vodu koja se sliva niz stene i za koju kazu da deluje kao afrodizijak. Izvor se zove Afroditine suze i voda je jako hladna.Sa broda se moze videti tunel ispod manastira sv. Arhangela koji vodi do svete vode. Pogled sa broda na manastir je veoma impresivan.


Posle pola sata krece se ponovo napred, prema Alikiju i posle 15-ak minuta konacno Aliki. Prvi komentari svih putnika jesu o neverovatnoj bistrini vode i njenoj prelepoj zelenkastoj boji. Do obale kapetan vozi camcem kako bi svi poneli svoje stvari, jer se na plazi ostaje 2 sata. Za to vreme putnici mogu da popiju pice u nekom kaficu, da se kupaju, ali i da obidju arheolosko nalaziste, divlju uvalicu i malu kapelicu. Nije lose obici ceo rt na Alikiju ukoliko vreme dopusta i na taj nacin doci do divlje uvalice i nalazista. Sigurna sam da svi putnici najvise vremena provode fotografisuci, jer zaista ima prelepih prizora.








































Sa Alikija se vidi ostrvo Samotraki (mozete o njemu videti na mom blogu na engleskom).


Posle 2 sata kupanja camac dolazi po putnike i vraca ih na brod, jer je rucak spremljen u medjuvremenu: suvlaki, salata, koka kola i vino. Rucak je solidan i po ukusu i po kolicini.





















Posle malo rucka i vina atmosfera je jos bolja na brodu te se tako svi dohvate pecanja. Peca se sat vremena i uspesnost zavisi uglavnom od morskih struja. Bar tako kapetan kaze:) Nekada skoro svaki putnik upeca nesto, cak i deca, a ponekad samo kapetan i jos nekoliko "najstrucnijih". Pecanje predstavlja pravu atrakciju za decu, te tako sate provedu zajedno oko kofe sa vodom u kojoj plivaju upecane ribice.





























Posle kupanja i pecanja na Alikiju sledi povratak za Potos. Brod se usput jos jednom zaustavlja na pola sata, kako bi se putnici jos jednom okupali na nekoj divljoj plazici.







































Ukoliko je nema vetra krstarenje je zaista veoma lepo iskoriscen dan. Ovo je dan koji je drugaciji od drugih dana tokom letovanja i po meni najlepsi, a i mozda jedini koji se upamti. Ne moze se uporedjivati odlazak do Alikija kolima, i odlazak brodom sa grupom. Atmosfera na brodu je zaista specificna i prijatna, te vreme do povratka (17h) zaista proleti.




















Iz Potosa obicno polaze 3 brodica i prate jedan drugog.




















Povratak kupaca na jedan od brodica (najmanji) pored plaze Afroditi.


Priblizavanje Alikiju.





























Tavernice na plazi Aliki.




















Prvi kafic, s leve strane-gledano s mora. Drzi ga nasa srpkinja i odlican je.



















Polazak u obilazak nalazista pesacenjem oko rta, usputno obilazenje kapelice...Ovo je po meni jedan od najlepsih dozivljaja u toku dana, ali o plazi Aliki i znacaju nalazista drugom prilikom.





















Na putu do arheoloskog nalazista, videcete mesta na kojima su Rimljani godinama vadili mermer.



































































Nalaziste i vetrovita uvala Aliki.


























































































































4 comments:

tajci said...

Ana,koliko kosta krstarenje?Jel' se uplacuje samo preko agencije ili moze i na licu mesta u Potosu kad brodic pristane?

Unknown said...

fantasticno :)

Nikana said...

Tajci, cena je bila 24evra po osobi prosle godine. U to idu rucak, dorucak i pice. Deca do 3-4 godine ne placaju, a do 4-12 pola cene.
Cena je ista i ako uplatis direktno kapetanu bez agencije, jer on nema prava da spusta cenu zbog saradnje sa agencijama.
Drugo brodici polaze iz Limenarije, pa je tesko uplatiti u Potosu, jer brodici ne pristaju u luku vec samo dolaze camcem po putnike koji vec imaju svoje karte, na osnovu cijeg broja je spremljen rucak, mada bi za nekoliko osoba uvek bilo mesta.
Mozes uplatiti direktno kapetanu u Limenariji i onda sacekati brodic u Potosu za koji dan.
Mozemo se i dogovoriti kada budes dosla.

tajci said...

E super!Hvala!Ma da,sve cemo se dogovoriti kada dodjemo!