Moj blog je premesten!

Bicete odmah prebaceni na novi blog. Ukoliko se to ne desi, molim kliknite na
link
i osvezite svoje favorite.

Saturday, April 4, 2009

Manastir svetog Arhangela Mihaila i sveti izvor

Manastir sv. Arhangle Mihaila se nalazi na 15km od Potosa, na samoj litici, sa koje se pruza fantastican pogled prema moru i Svetoj Gori. Ovaj manastir je bio jako znacajan kroz istoriju Tasosa kao i dan danas, i smatram da zasluzuje da o njemu malo pisem.
Manastir je znacajan pre svega po sv. klinu iz Hristove ruke sa raspeca, koji se cuva u njemu,kao i zbog izvora sv. vode koja ima isceliteljsku moc. Na hiljade hodocasnika dolazi na Tasos da se pokloni sv. Arhangelu Mihailu.
Krajem 11.veka jedan kaludjer Luka, ziveo je samackim zivotom u selu u centralnom Tasosu. Tu je sagradio kapelicu posvecenu sv. Jovanu Bogoslovu (Teologu) te je selo dobilo naziv Teologos.


















Vremenom je pocelo da mu sveta svakodonevno susretanje sa mestanima sela Teologos, pa je posle 14 godina provedenih u Teologosu, resio da se osami i predje u nenaseljenu oblast na jugoistocnoj strani ostrva. Tu je sagradio malu kapelu sa kupolom koja i danas postoji.
Posle nekoliko godina krenuo je dalje ka zapadu i naselio se blizu mesta gde se sada nalazi manastir.




















Posle dvadeset godina provedenih, u toj "pustinji", javio mu se sv. Arhangel Mihail i saopstio mu da ce ga za 3 godine uzeti Gospod sebi. S obzirom da je Luka sumnjao da je pred njim sam Arhangel, da bi ga uverio sv. Arhangel je lupio stapom u stenu i iz nje je potekla sveta voda. Rekao mu je da na tom mestu podigne crkvu kako bi se narod lecio, duhovno i telesno.
Od toga dana svakodnevno su dolazili bolesni u potrazi za lekom.
Posle smrti kaludjera, u manastiru je ostao sam njegov ucenih Ksenofont, koji je ubrzo uvideo da ne moze sam voditi manastir, pa je odlucio da se preseli na Svetu Goru u manastir Filotej. Tada je odluceno da se manastir sv. Arhangel pripoji manastiju Filotej, te tako i dan danas njemu pripada. To je razlog sto se u manastiru praznici slave po starom kalnedaru kao i u Srbiji. Tako je zaista pravo zadovoljstvo, nama Srpkinjama, otici u manastir, na sluzbu, na nas Bozic kada je Grcima sasvim obican dan.






















Kada su Turci 1453.godine zauzeli Tasos bili su ozlojedjeni sto se manastir sv. Arhangela toliko postuje (dolazili su vernici iz svih krajeva Vizantije)pa su odlucili da ucine nesto kako bi to sprecili. Jedan Turcin je prisao izvoru i oskrnavio ga. Pao je istog trena mrtav, ali je izvor tog trenutka presusio. S obzirom da u bolesni nastavili da dolaze na izvor po izlecenje i nocima cekali da voda ponovo potece, sv. Arhangel se javio svesteniku Dimitriju i rekao da ispod crkve postoji pecina i da vernici udju u nju, pronadju izvor i izlece se.
I dan danas postoji izvor u pecini. Nalazi se ispod crkve i do njega vodi duga stazica tj. tunelcic koji je jako uzak i nizak, da se mora do izvora doci na kolenima. Kazu da izvor zaista isceljuje sve bolesne koji sa verom na kolenima dodju do njega i umiju se. Retki su turisti koji odlaze do izvora, a upoznala sam nase ljude koji smatraju da su zahvaljujuci ovom izvoru i sv. Arhangelu Mihailu dobili dete.

8 comments:

Hašek said...

Za klin sam znao ali za ovu priču o izvoru nisam. Čak se i ne sećam da sam uočio kuda se ide do tog izvora.
Eto meni domaćeg zadatka za ovo leto :)

GSM doctor said...

Ma bre.... braća Grim...

Nikana said...

Doco, ne huli na Boga...
Hasek, izvor je sasvim dole, blizu mora. Prolaz do vode je jako uzak, ali ne sumnjam da ces uspeti...

takilaki said...

Da, da tacna je ta prica o izvoru- pokazivao nam je covek i pricao sto nas je vozio brodicem gde treba da se sidje malte ne do mora i sve klečeći sto je stvarno neverovatno- i svaka cast onima koji su uspeli!

Nikana said...

Ni ja jos uvek nisam bila do izvora, ali planiram. Malo me brine to sto je tunelcic uzak i dug, pa razmisljam sta cu ako me uhvati panika negde na sredini. Imam osecaj da cu se ugusiti. Ipak planiram da prevazidjem taj strah i da ovog leta obavezno "dopuzim" do izvora.

merkat said...

Stvarno, ni ja nisam primetila da ima neki putić ka izvoru. Tamo sam bila sa prijateljicom Grkinjom, koja mi je dala pogrešnu informaciju da je izvor negde gore (doduše, možda ona zna samo za prvi deo legende, xaxaxa)

Nikana said...

:)))verovatno...postoji stazica, uslikacu je kada sledeci put odem do manastira...

Anonymous said...

Ljudi,pa jel neko na kraju dosao do izvora, ako jeste dajte opis i slike.
Hvala