Moj blog je premesten!

Bicete odmah prebaceni na novi blog. Ukoliko se to ne desi, molim kliknite na
link
i osvezite svoje favorite.

Monday, April 13, 2009

Mermerna plaza, Tasos

Ovu prelepu plazu prvi put sam videla prosle godine. Za nju sam saznala na forumu, od gospodina sa nadimkom "gsm doktor". Do plaze me doveo gospodin sa nadimkom "brzi":). Dakle hvala forumasi!

Plaza se zove Saliara, ali zovemo je mermerna ili docina plaza (po gore pomenutom doktoru). Veoma mali broj ostrvljana zna da ona postoji, pa je neki zovu i "srpska plaza", jer su je izgleda Srbi "otkrili". Malo je zabacena i do nje vodi siroki prasnjavi put koji prevozi mermer. Niko od mojih prijatelja Grka na ostrvu nije ni cuo za nju. To je zaista cudno s obzirom da je plaza jedna od najlepsih na ostrvu.

Da biste dosli do plaze treba od rampe za ulaz u kompleks Makrijamos krenuti desno, zemljanim putem. Od tod mesta do same plaze ima 3,5-4km. Put je zemljani, ali nije toliko los. Dovoljno je sirok te se tako mogu izbeci rupe i izbocine. Ipak morate voziti jako sporo.
Upravo takva, spora voznja se dosta oduzi pa se na jednom delu puta zapitate: "Pe jel' vredi ovo?". Kada sam sa svojim prijateljima i nekim gostima prvi put krenula na ovu plazu, u jednom trenutku sam pomislila kako nije trebalo da maltretiram svoje goste po toj nedodjiji. Medjutim, onog momenta kada sam ugledala plazu bila sam sigurna da je organizovanje dolaska do mermerne plaze bio pun pogodak.

Plaza je zaista neopisivo lepa i nema te fotografije koja moze verno preneti svu njenu lepotu.
Obala je prekrivena sitnim belim sljunkom, zapravo to su mermerni kamencici koje je voda izgladila i oblikovala. Toliko su beli da vam se cini da gazite po snegu. Suncevi zraci se odbijaju o kamenje pa su vam naocare za sunce
neophodne. Interesantno je da su kamencici uvek hladni te hodanje po obali itekako prija na visokoj letnjoj temperaturi.

Ono sto je najlepse na ovoj plazi jeste zapravo boja vode. S obzirom da je podloga bela, voda je kao mleko nezno plave boje. Kupajuci se na ovoj plazi imacete utisak da ste na nekoj egzoticnoj tropskoj plazi...Boja vode je zaista nestvarna.

Na plazi su bili i neki moji prijatelji iz Francuske, koji su letovali u mnogim svetski poznatim letovalistima, i kazu da nikada u zivotu nisu videli tako lepu boju vode. Odusevljeni tom plazom odustali su od svog plana da istog dana obidju jos nesto. Ostali su na plazi do mraka.

Moram vas upozoriti da je plaza apsolutno divlja i da na njoj nemate mogucnosti da kupite bilo sta. Tako je obavezno nosenje vode sa sobom (a moze i piva:)) i sendvica.

Moze se desiti da na plazi ima osa. Mene je bas toga dana ujela jedna, nagazila sam je. Sva sreca jedna forumasica (ah ti forumasi:)) je kod sebe imala gel koji mi je smanjio bol. Nisam primetila da ima zivih osa, ali mrtvih je bilo i na obali i na povrsini vode. Mislim da nije tako tokom celog leta, a i da jeste ponovo vredi otici. Pogledajte fotografije koje sam postavila. Neke od njih su moje, a neke mojih prijatelja sa foruma.



























Jos nesto, ostavite kupanje na mermernoj plazi za kraj letovanja, jer vam se moze desiti da vam se posle ove plaze nijedna druga ne dopadne dovoljno.



/div>



Pogledajte na slikama ispod kako prijateljstvo sa interneta moze da se pretvori u pravo...zato javljajte se, ostavljajte komentare, pisite kada krecete i gde cete biti smesteni, pa se druzimo na Tasosu i mermernoj plazi:) Mozete takodje u komentarima napisati o cemu biste voleli da vam pisem...






























13 comments:

Brzi said...

"Gospodin Brzi" sa naglaskom na gospodin... :-)

Bilo mi je zadovoljstvo odvesti te na ovu plazu. Samo se plasim da se zbog nje ne preselis u Limenas, da bi ti bila bliza.

Slavica said...

Ovo mesto je prelepo... Nemam reči...
Nikana, tvoji postovi su toliko raznovrsni i sadržajni, da mi ne preostaje ništa drugo, nego da im se prepustim, a u septembru, daj Bože, lično doživim sve lepote Tasosa.

Nikana said...

Gospodine Brzi, zahvaljujuci vama je nastao post, jer da nisti bili tako ljubazni i pokazali mi plazu, tj. da Pera nije otisao pravo u policiju, svega ovoga ne bi bilo, i ljudi ne bi u ovolikom broju mogli da vide ovu zaista fenomenalnu plazu:)

Nikana said...

Slavice (moja nejbolja drugarica koja zivi na Tasosu se takodje zove Slavica:)), cekamo te u septembru. Ako budes na mojoj strani ostrva organizovacemo jedan zajendicki odlazak do srpske plaze:)

GSM doctor said...

Prošle godine sam otkrio još jednu divlju plažu, do koje je još teže doći. Blizu je Kinire....

tajci said...

Plaza je zaista nestvarno lepa,bar sudeci po slikama.Ja jedva cekam jun,pa da i uzivo "utonem" u ove boje!Nadam se da ce i tada biti nasih forumasa,da uzivamo zajedno.

Nikana said...

Bravo doco, jel ta nova bas lepa? Posalji neku slicicu ako imas pa da je postavimo. Ova plaza ti je otkrice stoleca:) Otkrivas plaze i samim Tasicanima...

Nikana said...

Tajci, ja sam dezurni forumas na Tasosu u slucaju da ne bude drugih:, ali bice, vec znam nekoliko njih koji su uplatili...

GSM doctor said...

Ne brini, vodim te na noćno kupanje.

Vujic said...

Da li se do ove plaze moze (isplati) doci iz Golden Beach-a? Video sam neki put kraj mora na Google Earth, pa mi se cini da se tako prilicno skracuje.

GSM doctor said...

Moguće je doći iz Golden Beacha, tačnie iz Skala Panagie... ali samo ako imate Ladu Nivu, Hamera ili neko slično vozilo. Putničkim autom zaboravite.
Pitanje za Nikanu... da li znaš šta se dešava sa onim hotelom na Vati plaži? Pretpostavljam da će napraviti put ako taj hotel proradi.

Nikana said...

Evo doca je strucnjak za mermernu plazu pa je odgovorio umesto mene. Zahvaljujuci njemu je plaza postala poznata...
Sto se onog hotela tice, on je zapocet pre mnogo godina i kazu da je supruga vlasnika Mercedes kompanije letovala na Tasosu, odusevila sa Vati plazom i odlucila da sagradi hotel.
U tome je medjutim bila sprecena od lokalnih vlasti, raznoraznih drustava za zastitu zivotne sredine...te je tako ostalo sve nezavrseno i ko zna koliko ce jos dugo tako biti...

inani said...

Nikana,
Zahvaljujući tvom fenomenaaaalnom blogu ove godine smo se odlučili da prvi put posetimo Tasos...tačnije, od 1. avgusta smo u Limenariji...donosimo ti plazmu, naravno :)

pozzz

inani