Moj blog je premesten!

Bicete odmah prebaceni na novi blog. Ukoliko se to ne desi, molim kliknite na
link
i osvezite svoje favorite.

Monday, March 23, 2009

Uopsteno o Grckoj

Grcka je zemlja koja ima zaista mnogo da ponudi turistima: slikovite predele, stotine prelepih ostrva, neverovatne pescane plaze sa kristalno cistom vodom, burnu istoriju...









Grcka obala je duga otprilike 16 000km. Polovina ove duzine jeste obala koja okruzuje hiljade grckih ostrva.











Pre tri godine (2006) 404 grckih plaza i 5 marina dobilo je kao nagradu "Plave zastavice". Ovo je ucinilo najbolje plasiranom turistickom destinacijom u Evropi.






Najveci deo grckih plaza svima je dostupan tako da svako ima mogucnost da ih istrazuje i uziva u njima, ali da pritom ne oseca pritisak velikog broja plivaca i guzve. Postoji takodje veliki broj organizovanih plaza, na kojima postoje razlicite vrste usluga.








Kriterijumi za nagradu "Plava zastavica" jesu sledeci:


1.Cistoca mora i obale

2.Bezbednost posetioca plaze
3.Zastita sredine i ekoloska edukacija


Grcka ostrva jesu sastavni deo Grcke civilizacije i tradicije. Grcka teritorija ima preko 6 000 ostrva i malih ostrvceta, rasejanih po Jonskom i Egejskom, sto je zaista jedinstveni fenomen na evropskom kontinentu. Od ovih ostrva naseljeno je 227 ostrva.











Ostrva su podeljena u sedam grupa (od severa ka jugu):

1.Severoistocna egejska ostrva: Sveti Efstratios, Tasos, Ikarija, Lesvos, Limnos. Inuses, Samos, Samotraki, Hios, Psara.

2. Sporadi: Skiatos, Evia, Skopelos, Skiros i Alonisos

3. Argo-saronska ostrva: Angistri, Egina, Poros, Salamina, Spetses, Hidra

4. Kikladi (ukupno 56 ostrva): Amorgos, Anafi, Andros, Antiparos, Delos, Ios, Kea, Kimolos, Kitnos, Milos, Mikonos, Nahos, Paros, Santorini, Serifos, Sikinos, Sifnos, Siros, Tinos, Folegandros...

5. Dodekaneze ili dvanaestica: Astipaleja, Kalimnos, Karpatos, Kasos, Kastelorizo, Kos, Lipsi, Leros, Nisyros, Patmos, Rhodes, Symi, Tilos, Halki.

6. Krit









7. Jonska ostrva jesu sledeca: Zakyntos, Itaka, Krf, j, Lefkada, Paxi, Antipahi, Erikusa, Matraki, Meganisi, Otoni, Strofades.












Bogatstvo i raznolikost grckog mora, enormna duzina grcke obale, hiljade ostrva, zasticena morska pucina sa povrsinom od vise hiljada kvadratnih kilometara, umerena klima, procentualno veliki broj suncanih dana u godini, zanimljivi i raznoliki pejzazi cine Grcku idealnom destinacijom za otkrivanje i razvoj morskih turistickih aktivnosti. Osim toga Grcka ima na hiljade godina dugu mornaricku tradiciju i dobre uslove za pomorski turizam: grcko more je bezbedno, rastojanje izmedju obala je malo, vetar i temperatura mora su povoljni.













Grcka je pretezno planinska zemlja. Postoji oko 300 planinskih masiva razlicite nadmorkse visine.






Planina Olimp, poznata iz grcke mitologije kao staniste bogova, jeste najvisa planina u Grckoj. Vrh ove planine (Mitikas) doseze nadmorsku visinu od 2 917 m. Otprilike 40 planinskih venaca u Grckoj ima nadmosrku visinu preko 2 000 m. Planine u Grckoj poznate su po svojoj raznolikosti, jedinstvenoj lepoti i unikatnosti i mnoge od njih spadaju u najstarije prirodne sume u Evropi.







Sirom Grcke nalaze se arheoloska nalazista, muzeji i spomenici dajuci jasnu sliku o civilizaciji, umetnosti i tehnologiji od praistorijskog vremena do modernog.






Boraveci u Grckoj naicicete na mnoga kulinarska iznenadjenja. Otkricete da nije istinito uvrezeno misljenje da grcku kuhinju predstavljaju samo musaka, grcka salata i suvlaki, vec da grcka kuhinja nudi siroki izbor razlicitih jela, kako sa mesom tako i jela za vegetarijance. Grcki filozof Arhestratos napisao je pvi kuvar u istoriji i pritom rekao da kuhinja jeste znak civilizacije. Grcka ima kulinarsku tradiciju od oko 4 000 godina i u njoj se mogu videti uticaji i sa zapada i istoka.

1 comment:

Anonymous said...

Angelika 's Studios are situated in the most beautiful resort of Leros at Alinda.

Angelika is amphitheatrical builded surrounded by a wonderful garden full of colours.

From our verandas you can enjoy a magic view of the sea and of our beautiful castle in the background
web site.www.leros-angelika.com