Moj blog je premesten!

Bicete odmah prebaceni na novi blog. Ukoliko se to ne desi, molim kliknite na
link
i osvezite svoje favorite.

Monday, March 16, 2009

Odvojite jedan dan za Palataki i Metaliju

Palataki je simbol Limenarije. Ova gradjevina koja lici na stari zamak bila je zapravo upravna zgrada nemacke kompanije Speidel koja eksploatisala rudu sa Tasosa tokom Drugog svetskog rata. Izgradjena je 1903. godine, a nemacka kompanija povukla se 1963.god. Zgrada se trenutno renovira i bice najverovatnije koriscena kao kulturni centar.
Palataki se nalazi na 5 minuta hoda od luke u Limenariji. Okruzena je borovom sumom i zaista je prelepo prosetati se i videti je izbliza. Ispred samog palatakija, u borovoj hladovini, nalaze se klupice gde mozete da predahnete uz prelepu panoramu Limenarije. Najlepse slike Limenarije nastale su sa tog mesta. Levo od Palatakija nalazi se mala crkvica posvecena sv. Nikoli. Sagradili su je ribari, jer se smatra da je sv. Nikola zastitnik pomoraca. Sagradili su je na brdu kako bi ih sv. Nikola nadgledao.


Odmah iza Palatakija strma stazica vodi ka Metalija plazi. Odatle se pruza prelep pogled na morsku pucinu i po meni je to jedno od mesta sa najlepsim pogledom. Tu se vide i ostaci starog rudnika i sav taj deo oko Metalije podseca na neki stari grad. Prostor oko Metalije zasticen je te tako nije dovzoljena izgradnja. Na plazi se nalazi jedan cafe bar gde mozete poruciti pice ili sendvic. Sto se same plaze tice ona je jako interesantna i neobicna paje zbog toga turisti ili vole ili zaobilaze, no neosporno je da je posebna u odnosu na ostale plaze na Tasosu. Na obali je sitan sljunak, a u vodi kamena ploca koja je jako klizava te nije preporucljivo da deca sama ulaze u vodu. U zavisnosti od morskih struja ova plaza se menja te se povremeno desava da kamene ploce budu potpuno pokrivene sitnim peskom. Ono sto mene odusevljava jeste neverovatan mir i tisina koju imate na plazi, a opet postoji i bar, tiha muzikica, lezaljke, mreza za odbojku... Ukoliko ste od onih turista koji vole da citaju ili da cak zadremaju na plazi onda je Metalija idealna za vas:)
Na desnoj strani plaze kroz mali tunelcic mozete proci do jos jedne plaze, mnogo manje, ali sa takodje kristalno cistom vodom.



Na levoj strani iznad Limenarije nalaze se zodijacki znaci poredjani u krug, pa mozete, ako verujete u astrologiju, stati ispred svog znaka i sakupiti pozitivnu energiju do narednog leta. Licno ne podrzavam astrologoju, ali uvek prosetam do znakova zbog prelepog pogleda.





Ukoliko ste avanturisti mozete produziti i preko stena stici do jedne prelepe male uvalice. Do nje jako tesko doci i tokom celog leta je ili prazna ili sa ponekim nudistom. Kupanje u toj uvalici podseca na kupanje na nekoj od egzoticnih plaza. Do uvalice mozete stici i ako krenete malom stazicom iza Palatakija. Levo od te uvalice nalazi se stena koja je idealna za skakanje. Uvalicu od srca preporucujem svima sa avanturistickim duhom i svim zaljubljenim i romanticnim osobama.













Na kraju zelim samo da kazem da je po meni idealan dan: setnja kroz borovu sumu, odlazak do male crkvice, kupanje u ovoj divljoj uvalici, skakanje sa stene, neverovatan zalazak sunca sa predivnim pogledom na Svetu Goru i naravno fotografisanje, pa ako ste romanticna dusa kao ja:) poslusajte me i odvojite jedan dan za Palataki i Metaliju.

No comments: