Moj blog je premesten!

Bicete odmah prebaceni na novi blog. Ukoliko se to ne desi, molim kliknite na
link
i osvezite svoje favorite.

Saturday, March 21, 2009

Top 10 najlepsih plaza na Tasosu

Poznato je da na Tasosu ima toliko plaza da ih je tesko pobrojati. Ima ih za svaciji ukus, pescanih i kamenitih, divljih i urbanih, sa hladom i bez hlada...Svako moze naci svoju omiljenu, bas onakvu kakvu voli i uzivati u njoj.

S obzirom da sam ljubitelj pescanih plaza, napisacu vam koje su moje omiljene..
Dakle po meni ne bi smeli da se vratite u Srbiju, a da ne posetite sledece plaze:

1. Paradise beach- 30 km od Potosa ili 10-15km od Limenasa

2. Mermerna ili docina plaza- 4km od Makrijamosa

3. Makriamos- 2km istocnom obalom od Limenasa

4. Golden beach- oko 40km od Potosa, istocnom obalom i 10km od Limenasa

5. Aliki- 20km od Potosa istocno

6. Psiliamos- 7km od Potosa istocno

7. Pahis-10km od Limenasa zapadno i 35km od Limenarije

8. Secerna plaza- 7km od Limenarije prema Prinosu

9. Notos- 2km od Potosa istocnom obalom

10. Tripiti- 2km od Limenarije na zapadu




1.Paradise beach je zaista rajska plaza i za mene ce uvek biti prva na spisku. Zasto? Prvo zbog najsitnijeg moguceg peska u vodi i na obali. Za porodice sa decom plaza je idealna zbog toga sto je plicak nekih 30-ak metara. Ono sto me naravno odusevljava i zbog cega je najvise volim jesu talasi!!! Ukoliko hocete dobru zabavu i izbacivanje negativne energije u skakanju i borbi sa talasima onda je Paradise beach idealna plaza za vas. U kakvom god raspolozenju otisla na ovu plazu vracam se sa osmehom na licu. Primetila sam da i sasvim mala deca uzivaju u talasima na ulazu... Obozavam da ih gledam kako se kikocu pokusavajuci da preskoce one najmanje talasice...Na plazi se nalazi jedan restorancic i jedan kafic i to je sasvim dovoljno. Osim toga postoji i tus, koji se naplacuje 50 centi.








Levi deo plaze je rezervisan za nudiste...ali nudista ima jos vise u malim uvalicama iza stena. Te uvalice su toliko lepe da im zavidim sto tako lepo uzivaju tamo:)

Kao nedostatak plaze ne bih navela put kojim dolazi do nje iako je strm, ali prosle godine je prosiren tako da vise uopste nije problem mimoici se sa autom iz suprotnog smera.

Cene u restoranu, tom jedinom, jesu visoke, a i usluga nije nesto, tako da preporucujem svima da ili ponesu hranu sa sobom, ako planiraju da ostanu na plazi ceo dan, ili samo malo krenu prema Limenasu i rucaju u jednom dobrom restoranu u Kiniri sa leve strane puta. Ne znam kako se zove, ali provericu pa javljam.



2. Docina plaza je zaista drugacija od svih ostalih. Njena lepota kao i boja vode ne daju se opisati recima. Do nje cete doci tako sto od rampe za ulazak na Makrijamos skrenete desno. Do plaze vodi prasnjavi put duzine 4km, otprilike. Plaza je divlja, tako da morate obavezno sa sobom poneti vodu i hranu ukoliko ostajete duze. Cela obala je prekrivena sitnim belim mermernim kamencicima. Obala je toliko bela da imate utisak da ste na snegu. Suncevi zraci se odbijaju od tla i zaslepljuju tako da su vam neophodni naocari za sunce. Pravi uzitak nastaje tek kada udjete u vodu. Njena boja je nestvarno plava, kao da ste na nekoj najegzoticnijoj plazi. Sve dok budete bili u vodi necete prestati da se divite boji i bistrini...osecaj je zaista neopisiv.
Kada krenete prema plazi tim prasnjavim putem i kada se taj put oduzi, s obzirom da morate voziti polako, sigruna sam da cete se zapitati:"Pa jel vredi ovo?", ali kad budete stigli do plaze jos sam sigurnija da cete pomisliti: "Vredelo je"...







3. Makrijamos je jedina plaza na kojoj se placa ulaz. To je zapravo lepo uredjeni kompleks u kojem se nalaze bungalovi, zabavni park, bazen, razne vrste sportova...Idealan je za porodice sa decom. S obzirom da je vecina plaza na Tasosu divlja dobro je da postoji i nesto ovakvog tipa. Ulaz kosta 3 evra po osobi i cene su unutar kompleksa vise nego na drugim mestima na Tasosu. Deca ne placaju ulaz. Nalazi se na 2km od Limenasa ka istoku. Plaza je lepa i pescana, jedini problem mogu biti ose i pcele kojih ima puno u avgustu.











4. Golden beach je jedna od mojih omiljenih plaza zato sto na njoj ima talasa kao i na Paradise beach-u i zato sto je pescana naravno. Dopada mi se jos i zbog toga sto su u blizini restorani i kafici pa mozete onako u kupacem sesti i popiti pice ili rucati u nekom restorancicu na samoj plazi.















5. Aliki bi bila na vrhu ove liste da nije tolike guzve na njoj. U avgustu jedva da se moze naci mesto za peskir. To naravno govori o tome da je lepa pa mnogi zele da budu na njoj, ali pored toliko drugih lepih plaza ne vredi biti u toj guzvi. Narocito je velika guzva vikendom, kada dodju Grci s kopna, tako da je bolje da je tada izbegnete. Boja vode na Alikiju je nesto izmedju zelene i plave, toliko je cista i bistra da se ne moze opisati.





6. Kada sam prvi put otisla na Psiliamos plaza mi se uopste nije dopala. Sledeci put je utisak bio sasvim drugaciji. Levi deo plaze je mnogo bolji. Pesak je drugaciji nego na ostalim plazama, mekan je i noge vam upadaju kada hodate. Voda je za nijansu hladnija nego na ostalim plazama. Odusevljavaju me stene na levoj strani na kojim mozete da se suncate. Cak i zimi volim da odem do tih stena.Psiliamos je jedna od retkih plaza na kojima cete cuti muziku.U avgustu mozete ubosti i neku zurkicu u kaficu na plazi.














7. Pahis mi se dopada prvenstveno zbog hlada. Ukoliko ste ljubitelji prirodnog hlada ovo je definitvno najbolji izbor za vas. Na obali su borovi koji pruzaju veliki i dubok hlad. Osim toga mozete iznajmiti i lezaljke. Plaza je pescana i plitka. Na desnoj strani ima pomalo trave i to moze nekome da smeta. Na plazi se nalazi jedan jako lep kafic i jedan restoran...

8. Secerna plaza je mala plazica na ulazu u Skalu Marijes iz pravca Limenarije. Ova plaza se vidi s puta. Jako je mala i steta je biti na njoj u avgustu, jer se stice pogresan utisak o njoj pre svega zbog velike guzve i samim tim zaprljane vode, ali u septembru i junu, pa i julu, plazica je za svaku preporuku. Voda je kristalno cista, a u stenama mozete videti i poneku hobotnicu. Na plazi imate lezaljke kao i mrezu za odbojku.







9. Notos je do pre dve godine bila potpuno divlja uvalica za koju je retko ko znao. Mislim da je zahvaljujuci nasim forumima postala popularna. Silazak do nje moze biti jako nezgdan, jer je jako strmo. Plazica je veoma mala. Inace voda i pesak su jako lepi. Ova plazica je po meni neko minijaturno izdanje Alikija.







10. Tripiti se nezasluzeno nalazi na poslednjem mestu. Ova plaza se nalazi na 2km od Limenarije prema Marijesu. Plaza je velika i siroka. Na njoj nikada nema puno guzve. Na desnoj strani je pesak dok je po sredini i levo kamenje u vodi... Na ovoj plazi se gradi veliki hotel, a uskoro ce biti napravljeni i bungalovi i bazeni... Na plazi se nalazi jedan bar. Tripiti odise nekim mirom i zaista je uzivanje boraviti na njoj.








Osim ovih plaza jako lepe su i Roso Gremos, Glifoneri, plaza u Prinosu, San Antonio...ali o njima drugi put. Napisite i vi vasih top 10 ili top 5 plaza na ostrvu.

5 comments:

Zoran_S said...

Sve su plaze prelepe, ali ako ipak moram da se opredelim mojih top 5 plaza su:

1. Psili Amos (pesak je kao mleveni plazma keks!!!)
2. Paradise Beach
3. Aliki
4. Golden Beach
5. Notos

Nikana said...

Dobro je i meni su one pri vrhu. Psiliamos zaista ima specifican pesak!

tajci said...

1.Notos(predivna divlja plaza,miris mora,boja vode,zrikavci stalno zricu,savrseni mir)
2.Paradise beach(plicak,pesak,talasi mmm...)
3.Tripiti(puno skoljkica na plazi,savrsena zanimacija je traziti ih izmedju dva kupanja)
4.Psili Amos(stene za setkanje i suncanje,muzika,lep kafic)
5.Makriamos(malo je fensi ali pesak i more fantasticni)

Definitivno svaka plaza ima nesto svoje ali stvarno su sve divne.Jos jedino da posetim onu "Docinu",sa slika mi deluje da ce mi izbiti na prvo mesto!

Nikana said...

U pravu si Tajci, da je svaka lepa na svoj nacin. Dok sam pisala svoje omiljene bilo mi je zao sto ipak nekako moram da ih poredjam, a svaka zasluzuje iz nekog razloga da bude na prvom mestu.
Docina plaza je definitivno od onih sto ostavljaju bez daha. Put je malo preoblematican, kao i to sto je mala, pa ce tako jednog dana sigurno biti tesko da se nadje mesto na njoj.

Sanja said...

Slažem se sa Zoranom_S.
Psiliamos je i mene oduševio. Onakav pesak nisam videla nikad u životu. Mene je podsetio na griz, ali po boji više liči na plazmu. :)
Ubedljivo najlepši pesak na ostrvu.
Dakle, mojih top 5 su:
- Psiliamos
- Paradise
- Pahis
- Pefkari
- Glifoneri