Moj blog je premesten!

Bicete odmah prebaceni na novi blog. Ukoliko se to ne desi, molim kliknite na
link
i osvezite svoje favorite.

Friday, March 20, 2009

Ostrvo Tasos

Hajde da pocnemo iz pocetka, za one koji nikada nisu letovali na Tasosu kao i za one koji se dvoume oko dolaska.

Tasos je najsevernije ostrvo u Egeju. Od obale istocne Makedonije udaljeno je svega 7-8km, tacnije 12 nautickih milja od Kavale (sat i petnaest minuta trajektom) i 6 milja od Keramotija(pola sata trajektom).

Povrsina ostrva iznosi 393km kvadratnih, a obim 93km. Ostrvo je gotovo pravilnog kruznog oblika i centralni put se proteze pored obale praveci tako krug oko ostrva. Sporedni putevi se odvajaju od magistrale i vode prema selima.

Tasos je deveto ostrvo po velicini u Grckoj.

Geografski Tasos pripada teritoriji zvanoj Trakija, a prefekturi Kavala. Tasosu pripadaju jos tri mala nenaseljena ostrva, Tasopulo, Kinira i Panagija.

Po poslednjem popisu Tasos ima 16 000 stanovnika i taj broj se iz godine u godinu povecava. Osim Grka na Tasosu je trajno naseljen i odredjeni broj Albanaca, Bugara, Nemaca i Engleza.

Prema istorijiskim podacima Tasos je prvi put naseljen jos 2000 godina pre nove ere, od strane Tracana. Oni su mu dali i prvo ime 'Aerie' sto bi otprilike znacilo 'vazdusni' zbog svezine vazduha, a zatim 'Krisi' tj. Zlatno ostrvo zbog bogatstva rudom zlata. Ime Tasos je po Herodotu dobilo po sinu Fenicanskog kralja Aginora, koji je po mitologiji dospeo na Tasos trazeci svoju sestru Evropu, koju je ukrao Zevs.

Preskocicu sada istorijske podatke, jer njima mogu posvetiti ceo jedan post ukoliko ima zainteresovanih. Sada da predjemo na danasnjicu.

Glavni grad Tasosa jeste Limenas sa oko 4 000 stanovnika. Limenas se jos naziva i Tasos. On je najvece mesto na ostrvu i istovremeno pristaniste za trajekt iz Kavale.








Sasvim na jugu ostrva, nalazi se drugo po velicini mesto na ostrvu koje se zove Limenarija. Ona je poznata izmedju ostalog i po tome sto je autor ovog bloga trajno naseljen u njoj:)) Salu na stranu, Limenarija ima oko 3000 stanovnika i za nijansu je manja od Limenasa. Mestani kazu da od pamtiveka postoji rivalstvo izmedju ova dva mesta... Kao i u Srbiji i ovde gradonacelnik ostrva najvise cini za svoje rodno mesto, te je tako uvek borba oko toga da li ce mestanin Limenasa ili Limenarije biti gradonacelnik. Zahvaljuci tome sto je vec godinama gradonacelnik iz Limenasa ukinuta je linija Kavala-Limenarija. Trenutno se vodi bitka oko izgradnje marine u Limenariji, koju Limenas uporno sabotira. Ima jos mnogo toga da se pise na ovu temu, ai i to drugom prilikom.

Dakle, osim Limenasa i Limenarije, od vecih mesta jeste i Prinos, do koga vas dovozi trajekt iz Kavale.







Sa kopna do Tasosa mozete doci iz Nea Peramosa, Kavale i Keramotija.
Najblize i najisplativije je doci iz Nea Peramosa. On je oko 80km blize Beogradu nego Keramoti. Problem je samo u tome sto su polasci iz Nea Peramosa jako retki te je tako tesko doci u pravo vreme za trajekt. Cekanje na granicama je nepredvidivo i lako mozete izgubiti mogucnost da stignete na vreme za polazak. Luka u Nea Peramosu je ranije sluzila samo za potrebe vojske i za prevoz nafte. Poslednjih godina se koristi i za prevoz putnika. U najavi je uspostavljanje stalne linije Nea Peramos-Tasos sto je zaista dobra vest za nas iz Srbije.

Ukoliko krenete iz Kavale osim sto cete na trajektu provesti nesto vise od sat vremena, i osim sto nemate toliko veliki broj polazaka, kostace vas dosta vise.

Naravno preporucujem vam ukrcavanje na trajekt u Keramotiju. Keramoti se nalazi 25km posle Kavale na putu za Ksanti. Polasci iz Keramotija za Tasos (Limenas) su jako cesti, na svakih pola sata. Prvi trajekt krece u 5 ujutru. Cena trajekta za automobil je oko 20 evra, u zavisnosti od velicine automobila. Karta po osobi je 2,5 evra. Keramoti je udaljen od Beograda otprilike 850km.
S obzirom da je proslo dva i da je vreme za spavanje, kao i to da je Djokovic upravo izgubio, mislim da je bolje da zavrsim ovaj post ovde, a vi nemojte da mi zamerite ako ima gresaka u tekstu.
Sutra cu vam pisati o tome kako da bez gresaka dodjete od Beograda do Tasosa, kao i o tome sta MORATE posetiti na Tasosu. Potrudicu se i da vam predlozim neki dobar smestaj ili neki dobar restoran...Laku noc...

8 comments:

Hašek said...

Au, ti si baš produktivna.
Svaki dan novi tekst.
Jeeee!

Nikana said...

Hasek, dok god imam makar ovog jednog followera, pisacu minimum jedan tekst dnevno:)

Zoran_S said...
This comment has been removed by the author.
Zoran_S said...

Sve pohvale za ovo sta radis!
Samo napred, a mi cemo te citati.

CIAOS!

Nikana said...

Hvala ti Zoki za podrsku..

Unknown said...

Еее, има нас овде више... па ,ево, тек толико да се разликујемо :)

Unknown said...

fino, slucajno naletoh i vec razmisljam o mogucem odmoru na Tasosu

Bane said...

Pitanje za damu trajno naseljenu na ovom ostrvu ( pošto , mislim, najbolje zna :))..kako da najlakše pronađem manastir svetog arhangela Mihaila?
Dolazimo, ako sve bude u redu u avgustu a bićemo smešteni u mestu Skala Potamia.
Hvala.