Moj blog je premesten!

Bicete odmah prebaceni na novi blog. Ukoliko se to ne desi, molim kliknite na
link
i osvezite svoje favorite.

Wednesday, March 11, 2009

Karneval u Limenariji


Do pre nekoliko godina primat u najboljoj organizaciji karneval imala je Panagija. Taj primat polako, ali sigurno preuzima Limenarija.


"Cisti ponedeljak" je prvi dan Uskrsnjeg posta. Toga dana karnevalska povorka prolazi Limenarijom. Karneval je osmisljen tako da postoje grupe ljudi koje su tematski maskirane. Za organizaciju karnevala zaduzena su razna udruzenja, poput udruzenja zena, trgovaca...


Interesantno je i tipicno grcki da se svi ucesnici karnevalske povorke, cekajuci da dodje njihov red da se predstave posmatracima, dobrano napiju. To naravno doprinosi boljoj atmosferi, uzimajuci u obzir da se i posmatraci, cekajuci da krene povorka, lepo zagreju sluzeci se vinom koje se nudi besplatno. Udruzenje zena obicno imaju svoj stand gde se mozete posluziti domacim kolacima i picem. S obzirom da muzika tresti sa svih strana dok se alkohol toci i konzumira neograniceno, imamo sve preduslove za dobru zabavu.

Naravno, kroz okupljene posmatrace provlace se od usta do usta nezaobilazne glasine i nagadjanja oko toga ko sve ucestvuje u maskiranoj povorci i pod kojom maskom.




Jos jedan zanimljiv detalj je taj da osim sto je karneval satiricnog karaktera on je i poprilicno vulgaran za ukus prosecnog gradjanina Srbije. Dok je moj komentar na vulgarnosti u povorci: "glupost!" "prostakluk", komentar "grckih posmatracica" pored mene je: "svaka im cast", "e ovo je sjajno"...pitam se ko je ovde lud. Da je ovo stvar mentaliteta, a ne individualnog shvatanja pristojnosti govori mi i to da i ostale Srpkinje sa Tasosa izbegavaju mogucnost da njihova deca dodju u dodir sa vulgarnim maskama. Grkinje su za to vreme ponosne ako njihova deca ucestvuju u samoj karnevalskoj povorci. Mislim da je za opis karnevala iz ugla pristojnosti potreban drugi, detaljinji post... Za sada samo jedna slika kao uvod. Na njoj je maskota karnevala u Potamiji. Morate priznati da i nije toliko duhovito.


No comments: