Moj blog je premesten!

Bicete odmah prebaceni na novi blog. Ukoliko se to ne desi, molim kliknite na
link
i osvezite svoje favorite.

Friday, March 13, 2009

Santorini

Hajde da vam za promenu napisem nesto o Santoriniju.

Santorini je zaista prelepo ostrvo. Posetila sam ga u oktobru 2008. Ovo je najromantičnije ostrvo Grčke i najlepše iz grupe Kiklada, poznato po nestvarnom pogledu sa litica, romantičnim zalascima sunca i vulkanskim crnim plažama.

Mi smo zapravo letovali na Kritu, a na Santorini smo otisli na jednodnevni izlet. S obzirom da nam se jako dopalo, odlucili smo da ostanemo jos dva dana.
Krenuli smo brzim brodom iz Herakliona rano ujutru i vec za sat i cetrdeset pet minuta bili na cudesnom Santoriniju. Izlet kosta 120 evra (ili 100, zavisi od agencije) i u to je uracunat prevoz do Santorinija i autobus i vodic na samom ostrvu. Izlet vredi svaku paru.


Postoje i jeftinije varijante odlaska obicnim brodom, ali s obzirom da vam je do ostrva u tom slucaju potrebno 3-4 sata, ta opcija je dobra samo slucaju da ostajete duze od jednog dana na Santoriniju.


Kada stupite na tlo ostrva prva pomisao vam je da ste usli u neki drugi svet. Mislim da takav osecaj imaju svi koji prvi put dodju. Kucice i crkvice su nanizane jedna na drugu i tako grade citava naselja na litici. Mogu se videti prelepi pejzazi, prepuni vetrenjaca i malih vinograda. Na ostrvu ima oko 500 crkava od kojih je veliki broj u privatnom vlasnistvu. Vinova loza je specificno gajena, zbog vetrova, tako da se svaka stabljika uvija u krug i tako raste, polozena na zemlji. Vino sa Santorinija je izuzetnog kvaliteta. Najpoznatije vino je Vinsanto. Kazu da se na Santoriniju proizvodi najbolje vino za pricesce - Nama.


Cene su razlicite u zavisnosti od mesta kao i od polozaja restorana. Rucak za dvoje je negde oko 25-30 evra. Postoje mesta sa pogledom sa kaldere na vulkan u Firi i Iji gde cete za pice i kafu platiti duplo ili troduplo, ali tako nesto zaista vredi platiti makar jednom. Postoje i restorani sa nebeskim cenama, jer su naravno smesteni na kalderi.


Agencije za oko 20 eura, nude obilazak vulkana i malog ostrva preko puta Santorinija-Tirasija na kome postoje male taverne gde mozete rucati. Cene su pristojne.

Naravno kao i na svim drugim ostrvima i na Santoriniju vam je neophodan auto ili skuter. Mi smo bili u oktobru tako da vam nista ne bi znacilo da vam kazem cenu cak i kad bih se setila koliko smo platili skuter:)
Cene na Kalderi su mnogo vece nego u ostalim mestima npr. u Kamariju.

Na Santoriniju stalno pirka vetar tzv. meltemi i noci su jako prijatne.

Mesto na kom se danas nalazi Santorini bilo je prekriveno morem. Kasnije, usled brojnih tektonskih poremećaja stvorila su se ostrva, a sa njima i vrhovi Santorinija. Posle mnogo godina kod vrhova stvorilo se ostrvo kruznog oblika. Prvi naseljenici su bili Feničani. Kasnije ga naseljavaju pripadnici minojske civilizacije i tu ostaju sve do vulkanske erupcije 1500 god. p.n.e. Erupcija je izmenila oblik ostrva, pa je od ostrva kruznog oblika nastalo ostrvo u obliku meseca, a ispod lave i pepela pronađeni su dokazi o veoma razvijenoj kulturi tog preioda. Prilikom erupcije vulkana nastao je ogroman talas visine preko 210m (cunami) koji je velikom brzinom (350 km/h) došao do Krita i uništio Minojsku kulturu.. Prema nekim istraživanjima, jačina erupcije 1500. god. p.n.e. je bila 700 puta jača od količine električne energije koja se utroši za jednu godinu u celom svetu. Kazu da se dim od erupcije osetio na severnom polu.

Posle vulkanske erupcije ostrvo nije bilo naseljeno 2 veka. Tokom 825 god. p.n.e. na ostrvo dolazi Thiras, Spartanski junak, zajedno sa brojnim plemićima tog vremena. Ostrvo je dobilo ime po njemu, Thira. U trecem veku na ostrvo dolaze hrišćani i već u 4. veku hrišćanstvo postaje glavna religija. 05.05.1821.god. na Santoriniju se zavijorila grčka zastava.
Poslednji veliki zemljotres bio je 1856 godine.

Većina stanovnika je pre zemljotresa živela u kućama koje su kopali u zemlji – skafta. Kuće su se nalazile u vulkanskim stenama i bile su raspoređene stepenasto. Pravljene su na ovaj način, jer na ostrvu nije postojao ni jedan drugi građevinski materijal, čak ni voda. Ove vrste kuća imale su, uglavnom, dve povezane sobe u koje je svež vazduh ulazio sa prednje strane na kojoj su se nalazili prozori i vrata. Ispred kuća uvek se nalazilo dvorište sa tankom za skupljanje kišnice.

Do Santorinija je moguće doći avionom iz Atine i Soluna, ili brodom iz Pireja svaki dan kao i sa Krita i Rodosa.

Na ostrvu jako dobro funkcioniše autobuski prevoz koji povezuje Firu sa ostalim mestima. Karta je 1-2 evra.

Na Santoriniju se nalaze brojne prodavnice suvenira, supermarketi i butici svetskih firmi.

Santorini ima veoma bogat noćni zivot, narocito Fira. Kazu da je zalazak sunca na Santoriniju jedinstveni i najlepsi na svetu. Negde oko 19h mozete videti reku skutera i automobila prema Iju. Svi se trude da zauzmu sto bolje mesto kako bi uzivali u zalasku.

Kao i na ostalim grčkim ostrvima, na Santoriniju ima dosta mesta za ronjenje. Pored škola ronjenja postoje i servisi gde mozete iznajmiti potrebnu opremu.

Glavni grad ostrva jeste Fira. Sagrđen je na ivici Kaldere, 260m iznad površine mora, sa koje su pruža neverovatan pogled na vulkan. Sa lukom je povezan sa 566 cik-cak stepenica. Iz luke do grada se dolazilo na magarcima sve dok nije izgrađena žičara. I sada je turistim velika atrakcija popeti se do Kaldete na magaretu. Cena karte za žičaru u jednom pravcu je 3 eur po osobi. Fira je prelep gradic, prepun razlicitih radnji. Ulice su poplocane i uske a na njima se tiskaju turisti iz bukvalno svih krajeva sveta. Setajuci njima zbog mnostva prelepih radnji prosto ne znate sta biste prvo da vidite ili da slikate. Ukoliko imate ograniceno vreme boravka u Firi sigurna sam da ce vam sve vreme proci u slikanju, jer bukvalno gde god da pogledate vidite idealan prizor za fotografiju. Fotografija na zalost ne moze da prenese svu tu lepotu. Primetila sam da ima puno zlatara kao i butika svetskih firmi. Cene su prilicno visoke. U Firi se nalazi i “Franco bar” jedan od najpoznatijih restorana na svetu, gde uz zvuke klasične muzike možete u udobnim stolicama posmatrati veličanstveni zalazak sunca i vulkan. Fira je najveći i najposećeniji grad na ostrvu, jer je najbolje povezan sa ostalim delovima ostrva. Fira je centralna polazna tačka autobusa i taksija za sva mesta na Santoriniju, i centar je dnevnog i bogatog noćnog života ostrva.
Broj stanovnika u gradu iznosi oko 3.000. U Firi nema plaža, tako da turisti odlaze na kupanje u Kamari ili Perisu.

Osim starih gradova kao sto su Oia i Fira postoje i novoizgradjena turisticka mesta poput Kamarija koji se nalazi na istočnoj strani ostrva, sa velikim brojem hotela i apartmana. Kamari ima šljunkovitu plažu, crne boje. More je izuzetno toplo zbog dobro zagrejanih crnih vulkanskih stena u vodi. Na plažama ima tuseva. U Kamariju se nalaze brojni restorani, taverne i barovi. Kamari je povezan sa Firom autobuskom linijom - karta iznosi 0.45 eur po osobi, a vožnja traje oko 10-tak minuta. Grad je kompletno renoviran posle erupcije vulkana 1956. god. Nedaleko od grada, nalazi se arheološko nalazište antičke Fire, kao i dve crkve.

Oia se nalazi na samom vrhu ostrva sa zapadne strane, na samoj ivici stene sa koje se pruža najlepši pogled na ostrvo i vulkan. Sigurno se secate slike jedne crkve sa plavom kupolom. Kazu da je to najslikaniji objekat na svetu. Ispod grada se nalaze dve plaže do kojih se može doći stepenicama. To su Ammoudi – 214 stepenika, i Armeni – 286. Obe plaže imaju kristalno čisto more. Arhitektura Oie je tipična za Santorini. Kuće koje se nalaze duboko u vulkanskim stenama, okrečene su u belo sa plavim prozorima i vratima. U gradu se nalazi muzej nautike, kao i mnoštvo galerija i prodavnica suvenira. Ako tražite miran odmor Oia je grad za vas. Mesto sa najlepšim zalaskom sunca na svetu. Grad je živ i noću, ali ne kao Fira.

Crvena plaza je jedna od najpoznatijih i najinteresantnijih plaza na ostrvu, a verovatno i uopste. Kamenje i pesak su zaista crvene boje. Voda je kristalno cista, ali sama plaza nas nije privukla da se kupamo. Lepo je videti je, kao i belu plazu do koje se moze doci samo brodom, ali ne znam koliko je uzivanje kupati se na njima.

Sigurna sam da recima, ali ni slikama ne moze da se docara lepota Santorinija. To zaista treba videti sopstvenim ocima. Po meni na Santoriniju nema potrebe provesti vise od 3 dana, ukoliko zelite aktivan odmor. Za tri dana mozete videti sve sto je bitno, mada kada jednom stupite na Santorini sigurno pozelite da ostanete tamo jako dugo. Ja sam tamo osecala takav mir da se to ne moze opisati. Hodate na vrhu vulkana, pogled odmara oci, svez vazduh i svuda bela boja gradjevina i plava boja mora. Osecaj boravka na Santoriniju je zaista poseban i neponovljiv. Po povratku na Krit, osecali smo se kao da je Santorini samo san. Santorini zaista ne moze da se poredi nisacim sto sam videla uzivo ni na slikama.

3 comments:

Unknown said...

za ovo imas pivo tetke mi,,,wladan@gmail.com

Nikana said...

:))

Anonymous said...

Divan clanak! Bas si se potrudila da preneses lepotu ostrva. Upravo se spremam da idem na Santorini... Pozdrav