Moj blog je premesten!

Bicete odmah prebaceni na novi blog. Ukoliko se to ne desi, molim kliknite na
link
i osvezite svoje favorite.

Tuesday, March 17, 2009

Tradicionalna sela na Tasosu

Kastro je srednjevekovno selo smesteno u centru samog ostrva, na nadmorskoj visini od 650m. Selo je dobilo ime po rusevinama starog zamka koji se nalazio u selu. Kastro je najverovatnije najstarije selo na ostrvu. S obzirom da su se svi iz sela spustili na obalu u selu su ostale samo zidine starih kuca. Jedino je crkva ostala u celini. Selo se vidi sa obale, a nastalo je tako sto su ostrvljani zeleli da pobegnu u planinu kako bi izblegli napade Pirata. Najveci povratak Kastrana na obalu desio se pocetkom devetnaestog veka kada je nemacka kompanija Spiedel otvorila rudnik u Limenariji. Jos jedan razlog za napustanje Kastra bile su i plantaze maslina koje su se nalazile pored obale. Poslendjih godina ostrvljani su obnovili svoje kuce tako da ovo selo potpuno zazivi svakog januara kada se slavi dan sv. Atanasiosa kome je posvecana crkva u centru sela. Pored crkve nalazi se i mala taverna.



















Do Marijesa mozete doci prijatnom voznjom putem koji prolazi kroz maslinjake i borove...Na putu do samog sela proci cete pored manastira sv. Bogorodice. Samo selo atraktivno je zbog svojih uskih ulicica i tradicionalnh kucica. U ovom selu oseticete duh stare Grcke. Nekoliko kilometara izvan sela nalazi se malo jezerce sa lepim slapovima. Put do jezera je zemljani i prasnjav. Pored jezera mozete kupiti domaci med kao i maslinovo ulje, a mozete napraviti i lep piknik.
Selo potice iz Vizantijskog vremena. Nalazi se na 12 km severoistocno od skale Marijes, ali se do njega moze doci i putem iz Limenarije. Marijes se nalazi na 200m nadmorske visine i ima oko 700 zitelja koji se uglavnom bave stocarstvom i pcelarstvom. Po jednoj legendi selo je jednom prilikom bilo potpuno unisteno od strane Pirata. Taj napad pirata prezivele su samo dve zene, a i jedna i druga su se zvale Marija. Kazu da je zbog toga selo dobilo ime Marijes. U selu postoji mala prodavnica i jedna taverna. Marijes nije turisticko mesto. Turisti obicno prodju kroz njega na putu do jezera.

















Rahoni je staro selo ciji veliki deo pripada Svetoj Gori. Nalazi se na 4km od obale. Po legendi ljudi su se naselili pored reke u kojoj se okupala jedna slepa zena, Bugarka, koja je nakon sto joj je slucajno voda usla u oci progledala. Zbog toga je pored reke sagradjena crkva posvecena sv. Bogorodici. Izgradjena je u 19.veku na mestu sa predivnim pogledom, u hladovini platana, pored doline sa kristalno cistom vodom. Crkva slavi dan presvete Bogorodice, 15. avgusta. Toga dana, posle liturgije, pocinje proslava na kojoj se sluzi tradicionalno jelo "klubani", koje je na neki nacin crkveno jelo, a sprema se sa pirincem i teletinom. Ukoliko ste 15. avgusta na Tasosu nemojte propustiti ovu proslavu.
Selo Rahoni je poznato po prozivodima od maslina, pre svega maslinovim uljem kao i po medu i orasima. Kazu da su masline koje rastu u Rahoniju, zajedno sa onima u Prinosu, najstarije na ostrvu i mnoga stabla su starija od 900 godina.Selo je zadrzalo svoju orginalnost i starinu i mozda je to razlog sto ga turisti ne posecuju u velikom broju.
















Kazaviti je definitvno jedno od najtradicionalnijih sela na Thassosu. Danas se u njemu mogu videti ostaci stare skole, starih kuca i crkava, ali ono sto je najveca draz ovog mesta jeste osecaj da ste na rajskom mestu sa predivnom pesmom slavuja i zuborom obliznjeg potoka. Seloje bilo poznato po dobrom skolskom sistemu. Priroda u Kazavitiju je zaista prelepa i Kazaviti je definitivno jedno od prvih mesta koje turisti posete po dolasku na Tasos. U samom selu postoji mnogo taverni sa ukusnom hranom, pre svega jagnjetinom. Vecina stanovnika se preselila u Prinos. U centru sela nalaze se lepe taverne, hladovina i prelep pogled na obalu. Ovo selo je jedan od mojih favorita na Tasosu.
Kazaviti je nemoguce videti sa obale i jedino je selo do kojeg Pirati nikada nisu uspeli da dodju i opljackaju, jer je bilo jako dobro sakriveno.












Istorija Teologosa proteze se do antickih vremena. Pored Teologosa otkriveno je naselje i grobnica iz 8 veka pre nove ere. Sve do polovine proslog veka Teologos je bio prestonica ostrva. Za razliku od drugih planinskih sela, Teologos je i danas zivo selo, sa velikim brojem stanovnika, skolom... U skoli trenutno ima 80 djaka od kojih skoro polovinu cine albanska deca i ono zauzima jednu trecinu celokupne povrsine ostrva.
Teologos je bio najvaznije mesto na ostrvu u celom proslom veku. Osim sto je bio prestonica bio je i sediste za okolna mesta: Potos, Pefkari, Psiliamos, Astris i Kinira. U ovim mestima ima ukupno 2000 stanovnika.
Teologos je svakako jedno od najlepsih mesta na ostrvu i obavezno ga treba posetiti. Kada stupite na tlo Teologosa ucinice vam se da je vreme stalo.
























Panagija je tipicno tradicionalno grcko selo sa bogatom istorijom. Ime je dobilo po crkvi koja je posvecena presvetoj Bogorodici (Panagiji) koja je sagradjena 1832. godine u cast oca Panagiosa. Panagija je jedno od nabogatijih i najvaznijih sela na ostrvu i nastalo je pre oko 300 godina. Ubrzo posle revolucije 1831. godine postalo je prestonica ostrva. Tada je imalo i poseban metalni novac.
Selo je smesteno ispod planinskog vrha, na jednoj planinskoj strani te ga je nemoguce videti se otvorenog mora. Uske ulicice i stare tradicionalne kuce sa kamenim krovovima, male radnjice odlika su ovog mesta. Selo je poznato i po mnogim izvorima od kojih je najpoznatiji izvor ljubavi za koji se veze prica da se svaka devojka koja se napije vode sa izvora udaje na ostrvu. Tu se nalazi i most ljubavi. Voda sa izvora dolazi iz srca planine i tako je hladna da je gotovo nemoguce piti. Selo je poznato i po proizvodnji maslinovog ulja kao i razlicitih tradicionalnih poslastica.
U selu je svojevremno bilo 12 crkava. Danas selo ima 890 zitelja.


No comments: