Moj blog je premesten!

Bicete odmah prebaceni na novi blog. Ukoliko se to ne desi, molim kliknite na
link
i osvezite svoje favorite.

Wednesday, March 18, 2009

Letovati preko agencije ili individualno

Da razjasnimo jednu dilemu: da li je bolje letovati preko agencije ili individualno?
Prednosti uplate aranzmana preko agencije jesu sledece:

1. jeftiniji aranzman
2. manje maltretiranja oko vize
3. jeftinija viza
4. turisticki vodic

Zasto je jeftinije preko agencije? Agencije pre svega vrse zakup odredjene vile ili hotela na nekoliko meseci. Samim tim formiraju cene u zavisnosti od potraznje, te je tako cena aranzmana u predsezoni veoma niska. Agencije u tom periodu imaju minimalnu zaradu, ali bolje ista nego nista, zar ne? Tako u junu i septembru mozete preko agencije dobiti smestaj na deset dana za stotinak evra ( zajedno sa prevozom). Zamislite samo koliko je nemoguca situacija da vam vlasnik na licu mesta iznajmi sobu ili apartman za taj novac. Vise kosta struja i voda koju potrosite za to vreme, a da ne pominjem pranje i peglanje posteljine i peskira, ciscenje i sl. Zato je individualno letovanje u predsezoni potpuni promasaj. Sto se same sezone tice, mislim na jul i pre svega avgust, cene su u agenciji i na licu mesta otprilike jednake, ali tada postoji veliki rizik da po dolasku u odredjeno turisticko mesto ne nadjete odgovarajuci smestaj... Ovo se pre svega odnosi na avgust kada su u Grckoj kolektivni odmori. Dolazak na Tasos, a verujem da je isti slucaj i sa ostalim letovalistima, od 20. jula do 20. avgusta jeste veliki rizik zbog velike koncentracije turista. Svih ovih godina gledam ljude kako ocajno pokusavaju da nadju bilo kakav smestaj, kako ne bi sa decom proveli noc u kolima ili na plazi. Proslog leta nas je jedan mladi par (Grcki) zamolio da im preporucimo parking u okviru nekog hotela kako bi prenocili. U takvim okolnostima vidite ljude koji pristaju na bilo kakav smestaj, i po ceni i po kvalitetu, a verovatno bi tuzili agenciju da su takav uplatili preko njih. Ovako placaju sa osmehom... Iz ovoga mozete videti da je jedino jul mozda mesec kada vredi probati doci na slepo i verovatno se tada moze pronaci odgovarajuci smestaj i mozda po nesto nizoj ceni nego sto bi to bilo preko agencije, mada mislim da bi i ta razlika bila neznatna.

Ono sto bi moglo da vas spase guzve u avgustu i dolaska na slepo jeste booking preko interneta.

Ne znam zasto agencije jos uvek naplacuju grupnu vizu. Ipak 10 evra za grupnu mnogo je manje nego 35 evra za individualnu, a i izbegava se dodir sa neprijatnim salterskim radnicima u ambasadi:(

Nesto sto se uslovno moze podvesti pod prednostima letovanja preko agencije jeste to sto vam ona pruza usluge turistickog vodica. Nije da je ovo poenta ove price, ali moze biti neke koristi i od vodica:) Pre svega bitno je da imate jednu osobu koja ce vam se naci u slucaju da vam nesto krene kako ne treba...

Prednosti individulanog putovanja su naravno mnoge. Pre svega mozete izabrati datum koji vam odgovara, a ne onaj koja je agencija odredila za polazak. Mozete takodje ostati onoliko dana koliko zelite, a ne deset ili dvadeset. Kazu da je idealan broj dana za letovanje 15, a agencije uglavnom preskacu taj broj :) Naravno, mozete videti hotel i sobu svojim ocima pa se onda odluciti da prihvatite ponudu ili ne i tako izbegnete uzaludne pokusaje da dobijete informacije o smestaju koji vas interesuje ili o mestu letovanja od zaposlenih u agenciji i to cesto informacije koje su pogresne. To bi vas takodje spasilo toga da sve do dolaska u samo mesto i do samog hotela u sebi nosite strepnju da cete mozda biti prevareni.

Ipak s obzirom da je "internet cudo" agencijama su se potpuno smanjile mogucnosti da prikazuju svoje zakupljene objekte onakvim kakvi nisu. Postoje forumi na kojima mozete dobiti detaljne informacije o svim hotelima i vilama koji su u ponudama nasih agencija.

3 comments:

AleXa said...

Potvrdjujem tacnost teksta.Probao sam da licno ugovorim sa Sirenasom aranzman u junu.Jeftinije sam prosao preko MAGICa za nekih 58 €, i pored naplate usluge''rezervacije'' od nesto manje od 80€.

Nikana said...

Pozdrav:))
I ja sam vise puta pokusala da pomognem ljudima bez agencije...ali retko kada se isplatilo.

Trenk said...

Jedna stvar meni nije jasna. Tzv. "dinarski deo" aranzmana. Ako idete autobusom, placate 7.500 din, a ako idete svojim kolima 3.000. Pa dobro STA placam? Ja 3, muz 3, dete 2 i ode 7.000 nizasta!