Moj blog je premesten!

Bicete odmah prebaceni na novi blog. Ukoliko se to ne desi, molim kliknite na
link
i osvezite svoje favorite.

Thursday, March 26, 2009

Rent-a-car na Tasosu

Da biste doziveli ostrvo na pravi nacin neophodan vam je auto makar na 2 dana. Idealno bi bilo da svi dolaze svojim kolima, ali i dolazak autobusom ima neke prednosti, narocito ako su autobusi udobni i novi.

Vecina nasih agencija ima udobno autobuse. To su zapravo autobusi koje iznajmljuju uglavnom u firmi "Grand" i "Barbados". Retko se desi da se autobus pokvari, ali i kada se desi to je zaista visa sila. U takvim slucajevima ljudi su nepravedno besni na agenciju. Smatram da treba da se pitaju da li mogu biti 100% sigurni da se njihovom sopstvenom autu nece nista desiti kada su na putu, ma koliko bio ispravan pre polaska. Takve stvari se jednostavno desavaju, iako niko to ne zeli. Naravno agencija je duzna da posalje drugi autobus ili ako je to neizvodljivo, onda da se potrudi da nekako zbrine putnike. Ukoliko to ne uradi onda mozete slobodno bacati drvlje i kamenje na agenciju.

Ove godine prevoz do Tasosa kosta oko 80 evra po osobi preko agencije, sto je po meni mnogo. Ukoliko dolazi vise osoba onda je svakako isplativije doci svojim kolima. Ukoliko koristite gas utoliko bolje. Problem je samo sto na Tasosu, a cak ni u Kavali nemate plin na pumpama. Poslednja pumpa sa plinom na putu za Tasos jeste u Solunu.

Na ostrvu postoji mnogo rent-a-car agencija. Cene su razlicite i u mnogome zavise od potraznje.
Ipak rent-a-car Speedy je generalno za nijansu jeftiniji od ostalih. Ono sto je bitno prilikom iznajmljivanja auta jeste da imate kasko osiguranje. Automobili u Speediju nemaju osigurane gume, pa to dodatno doplacujete ukoliko zelite. Doplata je 1 evro po danu. Vecina ostalih agencija ima osigurane i gume.

Postoje agencije koje imaju samo osnovno osiguranje, koje ne pokriva troskove ukoliko ste vi izazivac nesrece ili slicno. Morate biti veoma pazljivi kada iznajmljujete auto i potruditi se da dobijete garanciju da automobili imaju puno osiguranje, jer poneki radnici u rent-a-caru vesto izbegnu odgovor na to pitanje, pa vam saopste kako stoje stvari tek kada se nesto desi.

Dobro je uzimati auto preko svog predstavnika (ukoliko putujete preko agencije), jer vam on garantuje puno osiguranje. Ne treba se plasiti da su cene u tom slucaju vece, jer ukoliko predstavnik i dobija nesto to je onda procenat, a sigruno se ne ugradjuje u cenu. Na to jednostavno nema prava. Dobre rent-a-car agencije su: Europe car, Speedy, National friend, Potos rent-a-car. Moj favorit za ovo leto jeste Europe car.

Ukoliko uzimate auto na jedan dan onda imate ogranicenje u kilometrazi od 100km. Obim ostrva je 92km tako da sumnjam da cete preci ogranicenje, a i ako slucajno predjete onda je doplata zaista smesna.

Cena goriva je kao i kod nas, nekada za nijansu niza nekada visa, ali nista znacajno.

Medjunarodna dozvola nije nephodna, ali je pozeljna. Postoje agencije koje vam nece dati auto bez medjunarodne i to je slucaj sa Potos rent-a-carom i jos nekima, ali uvek ima onih koji ce vam iznajmiti auto na nasu dozvolu. Speedy i National friend ne prave problem oko dozvole. Problem je samo ako vas zaustavi policija. To se retko desava, ali nekome se desi. Voznja bez medjunarodne je rizik, ne preveliki, ali ipak rizik...

2 comments:

Anonymous said...

Interesuje me da li je potrebna medjunarodna dozvola i za skuter? I ako znas koje su cene okvirno :)

Hvala unapred!

Anonymous said...

Ne bih rekao da je moguce iznajmiti auto bez medjunarodne jer je to prvi dokument koji traze... ipak, verujem da imas bolje informacije. Od srca preporucujem Speedy, svaki dogovor moguc a agencija se nalazi nedaleko od Maliatosa, reklame za Speedy su bukvalno svuda.