Moj blog je premesten!

Bicete odmah prebaceni na novi blog. Ukoliko se to ne desi, molim kliknite na
link
i osvezite svoje favorite.

Sunday, March 29, 2009

Zdravstveno osiguranje

Kada dolazite na letovanje preko grupne vize, uplacujete osiguranje preko agencije i nemate mogucnost izbora osiguranja. U slucaju da imate svoje osiguranje, preko firme ili sl. mozete ga iskoristiti i ne placati dodatno osiguranje, tako sto agenciji dostavite fotokopiju kartice.
Ukoliko podnosite dokumenta za individulnu vizu, u tom slucaju morate sami da uplatite osiguranje. Ne sumnjam da ste ovo vec znali, ali zelela sam samo da vam kazem da obratite paznju na sledece: obavezno prilikom uplate pitajte sta osiguranje pokriva kao i kako se naplata vrsi.

Konkretno: ukoliko morate na pregled za vreme boravka u Grckoj morate sa sobom poneti osiguranje i predati ga lekaru. Osiguranja poput Uniqe funkcionisu tako da nista ne placate na licu mesta vec lekar faxom salje vase podatke i dogovara se s njima oko naplate. Dakle vi sa placanjem nemate nista. Osiguranje Triglav funkcionise tako da ukoliko je iznos intervencije koju ste imali do 50 (ili 100evra), placate na licu mesta, a oni vam onda vracaju novac po povratku u Srbiju. Slazete se da je ovo nepotreban izdatak, bez obzira sto ce vam oni kasnije vratiti novac. U najmanju ruku imate obavezu vise po povratku sa letovanja. Osiguranje Delta je funkcionisalo poput Triglava do proslog leta, a onda su promenili i nije bilo naplacivanja.

Ovo sto sam napisala ne mora da bude tako i ovog leta, ali najbolje informisati se oko toga, posto su, koliko sam videla, ljudi potpuno zbunjeni oko placanja kada se razbole.

Postoje i drzavne ambulante u Limenariji i Limenasu, kao i drzavni zdravstveni centar u Prinosu gde su svi pregledi besplatni.

Najcesce se desava da deca pa i odrasli dobiju upalu srednjeg uva u toku letovanja. Na to pre svega uticu gnjurenje i vetar... Ne prodju ponekad ni dva dana, a da nema novog slucaja sa upalom. Najbolje je poneti kapi za usi iz Srbije, jer lekar obavezno prvo pita da li ste poneli sa sobom neki lek kako ne biste kupovali ovde. Osiguranje ne pokriva lekove...Obavezno sa sobom ponesite brufen kao i neki antibiotik. S obzirom da ima osa i pcela nije lose imati i nesto protiv alergije.

No comments: