Moj blog je premesten!

Bicete odmah prebaceni na novi blog. Ukoliko se to ne desi, molim kliknite na
link
i osvezite svoje favorite.

Wednesday, March 11, 2009

Karneval na Tasosu

Maskiranje je poznato jos kod najstarih civilizacija koje je arheologija otkrila. Zasto covek ima potrebu za maskom? Verovatno zbog toga sto zeli da bar privremeno bude neko drugi, da bar na kratko izadje iz sredine koja ga ogranicava. Samim tim covek pod maskom dobija hrabrost da uradi nesto sto se bez maske ne bi usudio. Tako se cesto na karnevalima mnoge licnosti duhovito izvrgavaju ruglu, narocito politicari i javne licnosti.
Maskenbali i karnevali vuku korene iz paganskog perioda, te su se tako nasi preci maskirali u strasna cudvista kako bi oterali zimu i dozvali prolece.
Bilo kako bilo, na Tasosu karneval pocinje desetak dana pre pocetka Velikog Uskrsnjeg posta. Dan pocetka karnevala je cetvrtak tzv. ciknopempti. Toga dana deca od ranog jutra setaju ulicama pod maskama. Svako selo na ostrvu obiluje sarenilom decjih maski i decje maste. Vece je pak rezervisano za odrasle i njihove kreacije.
Ne znam sta je to u tim Grcima, ali vecina njih menja pol pod maskama. Da li to znaci da zele da budu....hmm...moj dragi je bio balerina...hm...
Dakle ciknopemti je pocetak...a najinteresantniji deo dolazi tek na kraju...

No comments: