Moj blog je premesten!

Bicete odmah prebaceni na novi blog. Ukoliko se to ne desi, molim kliknite na
link
i osvezite svoje favorite.

Wednesday, March 11, 2009

Karneval i satira

Kao i nasu zemlju, tako i Grcku tokom godine potresaju razne afere vezane za politiku i javne licnosti. O njima se u Grckoj mnogo vise govori nego kod nas. Svakoj aktuelnoj aferi posveceno je minimum mesec dana detaljne analize na svim televizijskim kanalima. Po svemu sudeci, Grci se ne stide ogovaranja. Razglabaju oni i pretpostavljaju sve u sesnaest. Tema svih spekulacija prosle godine, bio je politicar koji je uhvacen u seksualnom cinu sa ljubavnicom. Tako je nesrecni preljubnik bio glavna tema svih razgovora, kako na televiziji tako i u svakodnevnom zivotu. Za mesec dana pretresen je sav njegov zivot, a u javnosti su iznesene sve pikanterije iz njegovog bracnog i seksualnog zivota...nemilosrdno...covek se bacio sa cevtrtog sprata... i preziveo.
Kad smo vec kod seksa:) prica se da je predsednik Grcke homoseksualac (nista neobicno u Grckoj), a svi gradjani dobro znaju ko mu je aktuelni ljubavnik.
Ovi politicari i njima slicni pojavljuju se kao maske na karnevalima sirom cele Grcke, cak i u malim i zabacenim seocima na Tasosu.
Ove godine, na celu karnevalske povorke u Limenariji bila je cuvena Palataki. Ovaj simbol Limenarije mozda ce uskoro biti rusevina, a razlog je odron zemljista. S obizrom da gradske vlasti nista nisu ucinile da spasu ovaj objekat od sigurnog propadanja, zitelji Limenarije su svoje nezadovoljstvo i nezainteresovanost gradskih vlasti za dobrobit samog gradica, odlucili da izraze na karnevalu. Na slici mozete videti reci "pefto" koje znace "padam". Inace "pefko" znaci "bor" koji je trebalo zasadii oko Palatakija kako bi njegovo korenje sprecilo odron zemljista. Naravno niko se toga nije setio.

Odmah iza Palatakija, na veliko odusevljenje posmatraca, mogli smo videti cuvenu Petrulu, poznatu devojku koja cita prognozu vremena. Ona je poznata po krajnje provokativnoj odeci, neprimerenoj poslu kojim se bavi, citanju prognoze praceno uzdasima, kao i cuvenoj recenici na kraju: "Ja sam Petrula i upravo sam svrsila". Morate priznati ovo se moze videti samo na grckoj nacionalnoj televiziji. Evo kako ona izgleda u ocima Limenarjotisa, a desno pogledajte video sa youtube kakvo vreme prognozira Petrula.



Dalje u povorci dolaze poljoprivrednici na traktoru. Pola godine strajkovali su poljoprivrednici, nezadovoljni zbog niske cene svojih proizvoda, blokirajuci sve glavne saobracajnice u Grckoj. Na traktoru se spavalo, rostiljalo i pilo...
Naravno tu je i cuvena afera sa monasima i svestenicima i njihovom ucescu u raznim kriminalnim radnjama. Iako su Grci jako privrzeni pravoslavlju polako gube strpljenje zbog bahatosti i grabljivosti pojedinih predstavnika crkve. Ovog puta akcenat kritike bio je na njihovoj zelji za novcem i bogatstvom.

Najinteresantniji dogadjaj protekle godine, i ujedno najbolji dokaz koliko mito i korupcija vladaju Grckom, jeste bekstvo cuvenih kriminalaca iz zatvora i to ni manje ni vise nego helikopterom i ni manje ni vise nego po drugi put. Ova vest i slika obisle su ceo svet...pa zaista je za nepoverovati...





Ove, pak, neobicne WC solje koje vidite sa sve gacicama i dlacicama upucuju kritiku vlastima zbog nedovoljnog broja javnih toaleta, ali Grci ne bi bili Grci da ne budu i malo vulgarni. Ah...i dosta o satiricnom karakteru karnevala...idemo na onaj uzbudljivi u narednom postu...





No comments: