Moj blog je premesten!

Bicete odmah prebaceni na novi blog. Ukoliko se to ne desi, molim kliknite na
link
i osvezite svoje favorite.

Sunday, March 22, 2009

Sta obavezno probati u restoranima

Napisacu vam nekoliko stvari koje su mi omiljene u restoranima na Tasosu i koje vam preporucujem da probate.

Kada su domaca jela u pitanju onda naravno treba probati grcku musaku. Ona je drugacija od nase i jako ukusna. Znaci:
1. musaka
2. stifado
3.pasticio
4. kleftiko
Stifado je izvorno jelo sa zecetinom i kada narucujete trebalo bi da naglasite ukoliko hocete sa zecetinom posto postoji i sa telecim mesom. Ukusno je i jedno i drugo.








Pasticio podseca na lazanje.
Ukusnu musaku sam jela u restoranu na Pahisu i porcija je bila 5evra. Porcija nije velika, ali pamticu tu musaku. Mozda sam bila mnogo gladna, ne znam..

Kleftiko je jako ukusno jelo sa jagnjetinom i povrcem.











Od salata ili bolje predjela treba probati:

1. zagrejanu fetu ili feta psiti
2. tirokroketes
3. sahanaki

Sve je ovo na bazi sira. Zagrejana feta jeste feta u maslinovom ulju sa koluticem paradajza, paprikom i origanom zagrejana u maloj grncarskoj posudi.
Tirokroketes su nesto kao pohovane bombice od kackavalja, a sahanaki poseban kackavalj koji se zagreje na rostilju. Grci obicno sluze sahanaki uz uzo.


Za one koji vole malo jace ukuse preporucujem salatu od riblje ikre. Zove se tarama.





Kao predjelo obicno se narucuje oktopod koji moze biti: psito, krasato i ksidato. Psito jeste na skari, krasato u keramickoj posudici sa malo vina, mekano, prakticno kuvani oktopod-jako ukusno, i ksidato napravljen kao salata sa uljem i sircetom ili limunom.

Od morskih plodova preporucujem vam:
1. rizoto sa morskim plodovima
2. skoljke u zutom sosu
3. skampe na sve nacine (kuvani, na skari, przeni, u sosu)

Od ribe:
1. majatiko
2. ksefias
3. sinagridi

Sve ove ribe su jako velike, vise od 20kg i narucuju se u porcijama. Nemaju kosti (osim naravno one po sredini). Malo su skuplje, ali vrede svake pare... S obzirom da ne znam kako se zovu na srpskom postavicu slike po redu pa mozda neko prepozna neku:)




























Slatkisi:
1. orasi u borovom medu
2. kadaifi
3. trigono (najpoznatiji slatkis u Solunu i severnoj Grckoj. Ima oblik trougla, podseca pomalo na baklavu punjenu nekom belom kremom)
4. baklava sa pistacima

Ukoliko se setim jos necega dodacu ovom spisku.

5 comments:

david santos said...

Well! Excellent posting. Good food. Nice photos and very good space. Happy Day!!!

Nikana said...

Thank you...I am sorry if you didn't understand anything:)

Hašek said...

Kleftiko sam probao i bio je prste da položeš. Samo sam se zeznu što sam ga jeo neposredno pred polazak za Beograd. Mnogo je jako jelo, pa je noćnu tišinu u autobusu remetilo zavijanje mojih creva koja su pokušavala da se izbore sa kleftikom.

Pasticio jeo na Pahisu, bio odličan.

Musaku probao u Kazavitima, nije me se nešto dojmila.

Nadam se da ću ove godine imati prilikuk da probam stifado.

Nego, kako se zove jelo kao neke sarmice od zelja, pirinač i komadići jagnjetine. U restoranau u Kazavitima Grci su se razbijali od te klope, samo su to naručivali. Donese se na velikom ovalu i skoro da ga jedu prstima.

Nikana said...

Musaka je moje omiljeno jelo...Mozda je nisu bili napravili dobro, jer je od restorana do restorana velika razlika, a mozda jednostavno ne volis takav ukus. Oni stavljaju i plavi patlidzan u nju. Sva ova jela su jaka i zacinjena.
Ovo sa zeljem i jesu sarmice i Grci ih zovu sarmadakia. Jako ukusno i ne bi bilo cudo i da ih jedu prstima :) Cudo da nisi probao musaku kod vas na Pahisu?

Hašek said...

Ma probao sam i na Pahisu u okviru pansiona, i ta je bila znatno bolja, ali definitivno mi se više sviđa srpska musaka :)

Inače, u pravu si, stvarno su velike razlike od restorana.
A na Pahisu stvarno imaju dobru kuhinju.